21. listopadu 2016 • 14:41

Kouč Rybář řešil změny a chce biatlonisty na pódiu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Více práce než obvykle měl během uplynulého léta Ondřej Rybář, šéftrenér českých biatlonistů. Řešil výměnu šéfa servisu, angažoval nového kouče mužů a zapracovával ho do týmu a hlavně se snažil u všech reprezentantů zrychlit střelbu. Ne vždy ale jeho snaha padla na úrodnou půdu. Rybář však před startem nové sezony věří v úspěch a rád by opět viděl své svěřence na stupních vítězů.


Němec Danilo Müller přišel k českým biatlonistům po olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010, ale zejména v posledních sezonách už jeho přístup nebyl prý ideální. "Dával tomu tak 50 procent," nebral si servítky Ondřej Moravec. "Odvedl dobrou práci, byl vynášen do nebes. I proto, že si nikdo nestěžoval, když se mu něco nepodařilo," přidal se Rybář. "Loni ale těch problémů bylo už víc než dost," uvedl.

Původně měl Müller zůstat u týmu až do olympiády v Koreji 2018. Jenomže v únoru začal jednat o angažmá u běloruského týmu. "Když jsme v březnu plánovali další sezonu, tak tvrdil, že jeho srdce bije pro český biatlon. Já už jsem ale věděl, že jedná s Bělorusy. Když jsem se ho na to konkrétně zeptal, všechno popřel," popisoval český kouč.

Za dva týdny ale dostal email, kde mu Müller napsal, že by rád odešel, že Bělorusové mu nabízejí podmínky, které by chtěl. "To se mě dotklo. Jsme dobrý tým a tohle se nedělá. A když si to rozmyslel, protože to Bělorusové začali také hodně zvažovat, tak už nebyla cesta zpátky. Když vás někdo podrazí, tak ho v týmu už nechcete mít," povídal ostře Rybář.

Müllera nahradil Tomáš Žídek, který se staral o lyže Kanaďanům a žije ve Švédsku s tamní olympijskou vítězkou z Turína Annou Carin Olofssonovou. "Tomáš bude doufám dobrá náhrada. Má za sebou spoustu zkušeností, ale můžeme se lecčemus přiučit navzájem. Doufám, že do toho týmu zapadne. I proto, že je národností Čech," pousmál se Rybář.

Plné ruce práce měl s tím, aby naučil biatlonisty rychleji střílet. "Jestli chceme sportovcům pomoct, tak musíme najít jejich slabiny. Všichni viděli, že s tím je potřeba něco dělat. Vytvořili jsme model tréninku a od jara na tom pracovali, i když to nebylo snadné," uvedl.

Zpočátku totiž práce nenesla své ovoce a ne všichni biatlonisté u změny vydrželi. "Ale ti, co překonali dva měsíce práce, tak nyní zjišťují, že střílejí automaticky o 3 až 4 sekundy rychleji, aniž by si to uvědomili," radoval se Rybář. "Byl bych strašně rád, kdyby se to povedlo v závodu a mohli jsem říct, že to za to stálo," doufal.

Výjimkou je Gabriela Koukalová, obhájkyně celkového vítězství ve Světovém poháru. "Když nemáte přesvědčení, že to je správná cesta, tak ten efekt je daleko menší," přemítal Rybář. "Gábina pokračuje v tom tréninku, ale je pro ni těžké přehodit výhybku v hlavě a jít do risku. Navíc k tomu přispěla i skutečnost, že v létě nebyla ve zdravotní pohodě," myslel si. "U ní je důležité, aby byla psychicky v pohodě," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud