8. prosince 2016 • 22:45

Pokorný: Liberecký podzim začal skvěle, ale skončil hodně špatně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kapitána Liberce Lukáše Pokorného mrzelo, že Severočeši závěrečné utkání v Evropské lize na hřišti PAOK Soluň prohráli 0:2, protože v případě vítězství by vzhledem k triumfu Fiorentiny nad Karabachem postoupili. Podle třiadvacetiletého fotbalisty tak pro Slovan podzimní část sezony po slibném úvodu skončila hodně trpce.


"Do zápasu jsme šli s tím, že ho chceme zvládnout a že chceme postoupit. Ale musíme si přiznat, že nás zkrátka PAOK přetlačil. Byli lepší, hráli velmi dobře. Neříká se mi to snadno, ale nezbývá než jim pogratulovat. Vzhledem k tomu, že Fiorentina vyhrála, nás to mrzí dvojnásob," řekl Pokorný novinářům.

Liberec nenapravil trápení z domácí soutěže, jejíž úvodní část zakončil na třináctém místě tabulky s jen dvoubodovým náskokem na předposlední Jihlavu. "Tady jsme to mohli ještě zachránit a sezona by byla hned hezčí, ale v předchozích zápasech jsme několikrát zbytečně ztráceli body. Ale k tomu už nemá smysl se vracet. Je za námi podzim, který začal skvěle, ale skončil hodně špatně. Musíme si to zanalyzovat a od zimy začít jinak," upozornil Pokorný.

"Začátek byl skvělý. To jsme byli v euforii, přešli jsme přes Admiru i Larnaku. V lize nám to sice tolik nevycházelo, ale to se díky postupu v Evropě promíjelo. No a pak nás to dohnalo, že nám body chyběly. Postupem času už se nám nedařilo ani na jedné frontě. Šlo to postupně dolů, až to skončilo patnácti body v lize a čtyřmi ve skupině Evropské ligy," doplnil liberecký stoper.

Uznal velkou kvalitu PAOK, ale litoval, že hosté pár nadějných akcí nedotáhli. "Věděli jsme, že napadají zejména po obou křídlech a že budeme v obraně muset míč rychle odehrávat. Párkrát nám to vyšlo a otevřel se tam prostor. Ale proti takto vypilovanému presinku se hraje těžko. Několikrát jsme z něj vyjeli, jen je škoda, že jsme před vápnem nedokázali situaci vyřešit lépe. To je naše achillova pata po celý podzim. Na tom musíme přes zimu tvrdě zapracovat," řekl Pokorný.

"Podle mě jsme měli zvládnout lépe jiné zápasy a nemuseli bychom se tady honit za vítězstvím. Ale to je samé kdyby. Za nimi se honíme celý podzim, na ty se nehraje," dodal hráč s jedním startem za českou reprezentaci.

Jubilejní stý zápas Liberce v evropských pohárech ani přes prohru a vyřazení za hořký nepokládal, naopak cítil hrdost. "Postup by byl krásný a výsledek nás mrzí, ale pořád to nepovažuji za nic hořkého. Slovan Liberec je stále malý klub, ale má za sebou sto zápasů v Evropě za nějakých patnáct let. To nám nemůže nikdo vzít," konstatoval Pokorný.

Na zimní pauzu se osobně netěší, ale věří, že Slovanu by mohla přijít vhod. "Je hrozně dlouhá, vždyť hrajeme až v polovině února. Na druhou stranu, cítím, že si možná potřebujeme trochu oddechnout. Na chvíli vypnout a znovu nastartovat takovou tu libereckou víru a liberecký stroj. To nás vždy zdobilo, taková ta jednota a bojovnost. Pauza by nám mohla pomoct, valili jsme to prakticky v pár lidech. Kádr se postupně zužoval. Přestávka nám tedy podle mě může jedině pomoci," prohlásil Pokorný.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud