22. prosince 2016 • 18:52

Africkým fotbalistou roku bude Aubameyang, Mahríz nebo Mané

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Africkým fotbalistou roku bude obhájce titulu Ghaňan Pierre-Emerick Aubameyang, Alžířan Rijád Mahríz nebo Senegalec Sadio Mané. Trojici finalistů dnes oznámila Africká fotbalová konfederace CAF, vítěz bude oznámen 5. ledna v Abuje. Z širšího výběru trenérů, expertů a novinářů vypadli Egypťan Muhammad Salá a Alžířan Islám Slimaní.


Sedmadvacetiletý kanonýr Dortmundu Aubameyang loni ukončil čtyřleté panování záložníka Pobřeží slonoviny Yayi Tourého v anketě. V uplynulé sezoně dal v dresu Borussie v lize 25 gólů a podruhé za sebou získal korunu krále střelců, navíc byl vyhlášen nejlepším hráčem bundesligy.

O dva roky mladší křídelní útočník Mahríz patřil ke klíčovým postavám Leicesteru, který senzačně získal anglický titul. Následně byl v hráčské anketě jako první Afričan zvolen nejlepším fotbalistou Premier League. Ve Zlatém míči obsadil sedmé místo, Aubameyang skončil jedenáctý.

Čtyřiadvacetiletý křídelník Mané se v létě stal nejdražším africkým fotbalistou, když za něj Liverpool zaplatil Southamptonu 34 milionů liber (zhruba 1,1 miliardy korun). V týmu německého trenéra Jürgena Kloppa se okamžitě prosadil, s osmi góly patří k nejlepším střelcům soutěže.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud