22. února 2017 • 15:56

Vícebojař Helcelet má radost z tyčky, trápí se při vrhu koulí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vícebojař Adam Sebastian Helcelet má v této halové sezoně radost ze zlepšení ve skoku o tyči, trápí se naopak v koulařském kruhu. Na domácím šampionátu si vylepšil osobní rekord v sedmiboji na 6188 bodů, na začátku března v Bělehradě by ho chtěl při halovém mistrovství Evropy v atletice posunout ještě dál. O útoku na medaili dnes s novináři otevřeně hovořit nechtěl. Tipuje ale, že výkon přes 6200 bodů by na ni měl stačit.


Několik let se Helcelet v tyči nemohl dostat přes pět metrů. Pořád se zhoršoval, proto s trenérem Josefem Karasem pozměnili přípravu. "Začali jsme si víc hrát s tyčí, abych získal jistotu. Pořád mi to nešlo. Najednou jsem z ničeho nic skočil na republice 510 a skákalo se mi skvěle," vyprávěl pětadvacetiletý atlet.

Věří, že by se mohl posunout ještě o jeden až dva decimetry výš. Na víkendovém halovém mistrovství republiky ale v tyči startovat nebude. "Zkusil jsem si ji v tréninku a bylo to dobré. Tak si to nechám až na Bělehrad," vysvětlil.

V hale ve Stromovce ho čekají tři starty - 60 metrů překážek, dálka a koule. S koulí si v této halové sezoně nerozumí. "Nevím, čím to je. Tuhle halu jsem netrefil ani jeden pokus. Ani na tréninku, ani v závodě," řekl. Až pokus trefí, mohl by prý se dostat o metr dál než na 14,78 metru, které předvedl na vícebojařském mistrovství republiky.

Chtěl by toho dosáhnout už o víkendu ve Stromovce, aby získal sebevědomí. V zájmu sebedůvěry před vrcholem halové sezony by rád atakoval osobní rekord i na překážkách a v dálce.

V evropských tabulkách je druhý, ale o medaili jako cíli pro Bělehrad mluvit nechce. "Mám vyzkoušené, že když řeknu, že tam jedu pro medaili nebo že tam jedu vyhrát, tak se mi to vždycky vymstilo. Takže teď tam jedu s tím, že se chci zlepšit. A když se zlepším, tak to bude odpovídat medaili," řekl.

Z halových evropských a světových šampionátů má jedno čtvrté a tři pátá místa. Čekání na seniorskou medaili ukončil loni na mistrovství Evropy pod širým nebem v Amsterodamu. "Je to strašně důležitý moment. Už se nehoním tolik za tou medailí, už vím, že se to dá," svěřil se.

Za důležité považuje, aby se dokázal soustředit sám na sebe a neztrácel pozitivní myšlení ani po případně nevydařené disciplíně. Pro posílení psychiky začal meditovat.

Za největšího favorita HME považuje Francouze Kevina Mayera, stříbrného olympijského medailistu z Ria. "Ten umí závodit úplně skvěle. Vždycky tu formu naplánují úplně na to, kdy to potřebuje," řekl na jeho adresu. Tolik nevěří vedoucímu muži světových tabulek Jorgemu Ureňovi ze Španělska, který výkon 6249 bodů předvedl už na konci ledna při mezistátním utkání ve Stromovce. "Udělal to na začátku sezony a úplně nevěřím, že to zopakuje," dodal Helcelet.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud