22. března 2017 • 12:29

Čelůstku nominace překvapila, Šeterlemu nezvedal telefon

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jako blesk z čistého nebe popisuje Ondřej Čelůstka svůj návrat do fotbalové reprezentace po třech a půl letech. Obránce tureckého Antalyasporu dodatečná nominace na přípravu s Litvou a kvalifikaci mistrovství světa se San Marinem překvapila natolik, že původně ani nezvedl telefon manažerovi národního týmu Jaromíru Šeterlemu. Šlo totiž o cizí číslo.


"Cizí čísla obecně moc nezvedám. Volal mi pak ale táta, kterého lidi od reprezentace naháněli. Tak jsem hned volal zpátky," uvedl Čelůstka v rozhovoru pro ČTK. "Bylo to milé překvapení a blesk z čistého nebe. Už bylo po nominaci, tak jsem to vůbec nečekal. Hodně si toho ale vážím a je to povzbuzení do další práce," dodal.

Po zranění pravého beka Pavla Kadeřábka a zdravotních problémech možného náhradníka Michala Frydrycha ukázal trenér Karel Jarolím na Čelůstku, který pravidelně nastupuje v Antalyasporu a patří k důležitým postavám šestého celku turecké ligy.

I když se sice lépe cítí na stoperu, je připraven pomoci i na pravém beku, kde nyní hraje také v klubu. "Jsem schopný hrát na všech postech v obraně. I nalevo. Nejlépe se teď asi cítím na stoperu, ale pravého obránce jsem hrál velkou část kariéry, takže není problém. Teď mě tam posunul i trenér v klubu, daří se nám, tak není důvod to měnit," uvedl sedmadvacetiletý obránce.

Za sebou má angažmá v bundesligovém Norimberku či v anglickém Sunderlandu, ale nyní si libuje v Turecku, kde už dříve hrával za Trabzonspor. V Antalyi na Turecké riviéře se mu líbí natolik, že vůbec nepřemýšlí o odchodu.

"Cítím se tam opravdu dobře a z Turecka se mi ani nechce. Ještě mám na rok smlouvu, pak se uvidí," řekl. "Udělal jsem si tam jméno už v Trabzonu a Turci mě berou. I v jiných městech mě poznávají. Teď jsme byli s přítelkyní v Izmiru a lidé mi tam vyjadřovali respekt. Při návratu do Trabzonu mi lidé po zápase tleskali, až mi běhal mráz po zádech," rozplýval se.

Antalyasporu se daří i herně a je šestý v tabulce. "Ze začátku sezony nám to moc nešlo a musel odejít trenér José Morais, který dělal asistenta Josému Mourinhovi. Pod novým koučem Rizou Calimbayem jsme ale udělali dobrou šňůru a daří se. Góly nyní nedostáváme a celkově to šlape," těší Čelůstku, který je klíčovou postavou defenzivy.

O střílení gólů se stará zejména hvězdný Kamerunec Samuel Eto'o, bývalý hráč Realu Madrid, Barcelony, Interu Milán či Chelsea. "Má neuvěřitelné zkušenosti a snaží se je dávat dál. Trénovat s ním je velká škola. Je to pořád pan střelec, který týmu hodně pomáhá," řekl Čelůstka.

V kabině má i další kamerunskou hvězdu Jeana Makouna či velkou skupinu Brazilců. "Jen já a slovinský gólman tam žádného krajana nemáme. Nejblíže mám k Denizovi Kadahovi, který je napůl Němec a má německou mentalitu."

Dosud jediný zápas za národní tým odehrál Čelůstka v listopadu 2013 proti Kanadě a hned se blýskl gólem. Návrat mu usnadňuje fakt, že se sejde s trenérem Jarolímem, který ho v roce 2009 přivedl ze Zlína do Slavie. A také to, že aktuálně má reprezentace silně slávistický nádech.

"To mě samozřejmě těší, že je tu tolik kluků ze Slavie. V Edenu jsem strávil dvě krásné sezony a rád na Slavii vzpomínám. O to jednodušší návrat to pro mě je," připustil Čelůstka. "Slavia vyletěla raketově. Přeji jí titul. Líbí se mi i trenérské duo, které tam je. S asistentem Jirkou Chytrým se znám ze Zlína. Mají to tam dobře nastavené a mají na titul," míní.

Stejně tak fandí rodnému Zlínu, aktuálně pátému týmu tabulky. "Zlín to má bohužel zas rozdělené na podzim a jaro. Ale měl teď těžký los a věřím, že teď budou body dělat a mají také slušnou šanci na čtvrté či páté místo," uvedl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud