26. března 2017 • 22:08

Fotbalisté vyhráli v kvalifikaci MS v San Marinu vysoko 6:0

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští fotbalisté rozdrtili San Marino na jeho půdě 6:0 a v pátém utkání kvalifikace mistrovství světa si připsali druhou výhru. Reprezentanti v Serravalle proti jednomu z žebříčkově nejslabších týmů světa jasně dominovali a první půli vyhráli rekordně 5:0 díky dvěma gólům Antonína Baráka a jedné brance Vladimíra Daridy, Theodora Gebre Selassieho a Michaela Krmenčíka.


Po pauze se trefil z penalty ještě Darida a podtrhl nejvyšší českou venkovní výhru v samostatné historii. K překonání rekordního vítězství 8:1 nad Andorrou chyběly reprezentantům dvě branky.

Český celek má po polovině kvalifikační skupiny C na kontě osm bodů. Reprezentanti se dostali na třetí místo tabulky před Ázerbájdžán a stále ztrácejí dva body na druhé Severní Irsko, které vyhrálo doma 2:0 nad Norskem. Právě Seveřané budou 10. června v Oslu dalším soupeřem českého týmu.

"Nechci to přeceňovat ani podceňovat. Jsem rád, že jsme to zvládli, ale to těžší nás teprve čeká. Máme o co hrát, to je podstatné. Teď nás čeká Norsko a je třeba udělat maximum pro to, abychom tam bodovali," řekl novinářům trenér Karel Jarolím.

Skupinu vede bez ztráty bodu Německo. Na mistrovství v roce 2018 do Ruska postoupí přímo jen vítězové skupin, osm nejlepších celků z druhých příček čeká baráž o zbylá čtyři místa.

Několik stovek českých fanoušků vytvořilo reprezentantům na stadionu v Serravalle domácí prostředí. Zatímco v předchozích dvou vzájemných duelech v San Marinu, které Češi vyhráli 3:0, udržel domácí amatérský výběr půlhodinu čisté konto, tentokrát hosté zlomili jeho odpor rychleji. V 17. minutě si Barák narazil s Gebre Selassiem a sám před brankářem poslal míč k tyči. Za necelé dvě minuty se Barák změnil v nahrávače a připravil druhý reprezentační gól pro Daridu, který se prosadil křížným pokusem k tyči.

Češi se uklidnili a na hřišti si dělali, co chtěli. Po další pěkné akci ve 24. minutě sklepl Krejčí nákop k Barákovi a ten ranou pod břevno přidal ve třetím reprezentačním utkání svůj třetí gól.

"Obě situace jsem měl docela jednoduché, byl jsem sám před gólmanem někde u malého vápna. Kluci mi to výborně připravili a mně už nezbývalo než to proměnit," konstatoval Barák.

Za další dvě minuty ve skluzu na zadní tyči doklepl balon do sítě Gebre Selassie a zaznamenal druhou branku za národní tým. Domácí, kteří jsou devátým nejhorším týmem žebříčku FIFA, odpadli. Daridovi po přímém kopu a křížné střele dvakrát zkazila radost tyč, ale do pauzy přesto ještě padl pátý gól, když se ve 43. minutě zblízka prosadil Krmenčík.

Poločasovým stavem 5:0 Češi překonali rekord, maximem v samostatné historii zatím bylo vedení 4:0. "Takhle bych si představoval fotbal. O poločase 5:0, dalo by se říct, že je příjemné dělat takovou práci. Ale ne vždy se to podaří," řekl s úsměvem Jarolím.

San Marino se osmělilo až po pauze, Zafferani utekl Brabcovi, ale Vaclíka nepropálil. Na druhé straně nevyzrál na domácího brankáře v úniku Krmenčík a Novákovi zkazil radost z prvního reprezentačního gólu ofsajd.

V druhé půli česká gólová smršť ustala a pošesté sanmarinský brankář inkasoval až v 77. minutě, kdy proměnil penaltu Darida. "Při penaltě jsem si chtěl napravit chuť po těch dvou tyčích, tak jsem se domluvil s Bořkem Dočkalem. Řekl mi, že jestli chci, ať si to vezmu," uvedl Darida.

"Na rekord jsme nemysleli, ani jsem to nesledoval. Trošku mě mrzí, že jsme nepřidali víc jak jednu branku. Kdyby Michael Krmenčík proměnil nájezd, mohlo to být lepší. Ale myslím, že i tenhle výsledek je slušný," dodal Jarolím.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud