27. března 2017 • 15:33

Obtížnost programů určí krasobruslař Březina na poslední chvíli

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Až těsně před závodem se český krasobruslař Michal Březina na mistrovství světa rozhodne, jak obtížný bude jeho krátký program a volná jízda. V Helsinkách, kde se světový šampionát od středy do neděle koná, dnes poprvé trénoval. Krátký program ho čeká ve čtvrtek, v den jeho 27. narozenin.


Zatím neví, zda se v něm pokusí o čtverný salchow, nebo bude skákat trojitý lutz jako na evropském šampionátu v Helsinkách. "To se ještě uvidí. Trénovali jsme i krátký program se čtverným skokem a šlo to dobře. Rozhodneme se až těsně před závodem. Uvidíme, jak budu nalosovaný, jak se budu cítit, jak pojedou soupeři," řekl ČTK Březina v telefonickém rozhovoru. Čtverný salchow měl naplánovaný v krátkém programu na univerziádě, které se zúčastnil těsně po evropském šampionátu. Tehdy z něj zbyl pouze dvojitý.

Od univerziády se připravoval v zámoří pod vedením arménského kouče Rafaela Arutjunjana. "Všechno probíhalo tak, jak mělo. Měl jsem drobnou bolístku s kotníkem, ale to nehrálo roli. Cítím se dobře," uvedl brněnský rodák.

Trénoval i variantu volné jízdy se dvěma čtvernými skoky místo jednoho, který skočil na ME. I zde bude do poslední chvíle zvažovat, jakou taktiku zvolí. "Uvidíme, jak na tom budu po krátkém programu. Taky se rozhodneme na poslední chvíli," poznamenal.

Lednový evropský šampionát v Ostravě pro něj skončil zklamáním, v krátkém programu upadl při trojitém axelu a po pokažené volné jízdě skončil až dvanáctý. Na světové scéně se mu ale loni dařilo lépe než na kontinentálním mistrovství. Po desátém místě na ME byl na MS devátý. Letos bude MS zároveň kvalifikací pro zimní olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu. "Snažím se nad tím nepřemýšlet. Chci zajet nejlépe, jak umím, a to umístění z toho pak vyplyne," řekl Březina.

Očekává velmi zajímavou mužskou soutěž. K favoritům patří i jeho tréninkový partner Nathan Chen, který ve volné jízdě skáče pět čtverných skoků. "Je to výjimka, protože zase není tolik krasobruslařů, kteří skáčou více než tři čtverné skoky. Tak jako kdysi byli výjimka (Jevgenij) Pljušenko a (Alexej) Jagudin, tak jsou teď výjimka ti, kteří skáčou tři rozdílné čtverné skoky," dodal Březina.

O medailích v mužské soutěži se bude na MS rozhodovat v sobotu, kdy jsou na programu volné jízdy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud