25. dubna 2017 • 09:05

Na Mastertonovu trofej kandidují Anderson, Cogliano a Ryan

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Uchazeči o zisk trofeje Billa Mastertona za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji jsou v NHL ottawský brankář Craig Anderson, útočník Andrew Cogliano z Anaheimu a další forvard Derek Ryan, který obléká dres Caroliny. Loni obdržel toto prestižní ocenění jako první český hokejista v historii Jaromír Jágr.


Pětatřicetiletý Anderson odchytal v základní části sezony 40 utkání, navíc s výbornými statistikami. A to přesto, že několikrát opustil tým, aby mohl být nablízku manželce Nicholle, jíž byla v říjnu diagnostikována vzácná forma rakoviny hrtanu. Od začátku prosince do takřka poloviny února odstavil hokej na vedlejší kolej, ale stav jeho ženy se pak při chemoterapii začal zlepšovat. Zkušený gólman se tak mohl vrátit na led.

V dlouhodobé fázi sezony si nakonec připsal 25 vítězství, pět čistých kont a v průměru inkasoval 2,28 branky na utkání při úspěšnosti zákroků 92,6 procenta. Senátorům, za něž chytá od února 2011, pomohl do play off. A sama Nicholle překvapila svého muže a byla přítomna v hledišti bostonské TD Garden, když v šestém duelu série prvního kola Ottawa slavila postup.

Pro devětadvacetiletého Cogliana jde již o čtvrtou nominaci na Mastertonovu trofej během šesti sezon u Ducks. V sezoně stihl za 82 zápasů 16 gólů a 19 asistencí, dokonce čtyřikrát přitom skóroval v oslabení, ale především trvá jeho série bez absence. Cogliano vévodí "železným mužům" NHL se 786 po sobě jdoucími zápasy, do nichž nastoupil.

Tato série navíc trvá již od jeho debutu v Edmontonu na startu sezony 2007/08 a je čtvrtá nejdelší v historii NHL. Jediným hráčem s delší nepřetržitou šňůrou zápasů hned od premiéry v soutěži je Doug Jarvis, který v letech 1975 až 1988 nastoupil k 964 po sobě jdoucím utkáním.

Třicetiletý Ryan si splnil sen a zároveň svůj hlavní cíl pro tuto sezonu, jímž bylo stát se pevnou součástí prvního týmu Hurikánů. Podařilo se mu to, v 67 zápasech nasbíral 29 bodů za 11 gólů a 18 asistencí, přičemž tři trefy byly vítězné.

Útočník, který nebyl nikdy draftován, podepsal s klubem v červnu 2015 smlouvu jako volný hráč. Předtím hrál za Spokane juniorskou WHL, následně strávil čtyři sezony v univerzitní lize a vydal se na další čtyři ročníky do Evropy, kde hrál v Maďarsku, ligu EBEL a jednu sezonu strávil ve Švédsku.

Nevzdal se však svého snu a v minulém ročníku se dočkal šesti startů během čtyř povolání z Charlotte v AHL. Když si 1. března 2016 odbyl premiéru v NHL, byl v 29 letech a 63 dnech nejstarším debutujícím hráčem Hurricanes. Hned v prvním utkání se mu navíc podařilo skórovat.

Vítěz bude vyhlášen 21. června na galavečeru NHL, který se uskuteční v T-Mobile Areně v Las Vegas.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud