24. května 2017 • 11:40

Nejlepší česká vytrvalkyně Vrabcová se chystá na návrat k závodům

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nejlepší česká vytrvalkyně Eva Vrabcová se po zdravotní pauze zaviněné zánětem šlachy v chodidle chystá na návrat k závodům. Rychlejší tempo by si měla vyzkoušet v neděli doma v Trutnově, kde poběží desetikilometrovou trať vypsanou v rámci tamního půlmaratonu. Měl by to pro ni být test před tradiční ženskou desítkou v New Yorku, která se koná 10. června.


Účastnice loňských olympijských her v Riu kvůli bolavé noze nezávodila od Pražského půlmaratonu, kde byla 1. dubna nejlepší domácí běžkyní. Na začátku května nemohla obhajovat český titul při maratonu v Praze a neběžela ani sobotní půlmaraton v Karlových Varech, kde původně plánovala návrat.

Místo běhání jezdila na kolečkových lyžích a na kole, plavala nebo trávila čas v posilovně na trenažéru orbitrek. Její noha už by měla být zdravá. "Podle lékařů je všechno v pořádku, ten zánět ustupuje. Pět dní začínám poběhávat," řekla Vrabcová ČTK.

Je patronkou Trutnovského půlmaratonu, proto se závodu nedaleko svého bydliště zúčastní. "Chtěla bych si tam alespoň zaběhnout desítku tempově, abych nejela do New Yorku úplně z nuly," řekla. Ženskou desítku v New Yorku, která se běhá od roku 1972, má v plánu určitě. "Tenhle závod si nenechám ujít," poznamenala někdejší lyžařka, která byla na olympijských hrách v roce 2014 v Soči pátá na volné třicítce.

Díky loňským časům a výkonu na únorovém půlmaratonu v Neapoli má jistý start na mistrovství světa v Londýně. Pokud bude vše v pořádku, chtěla by před tím ještě startovat na půlmaratonu v Olomouci, který se koná 24. června.

V této chvíli nedokáže odhadnout, jak moc se tréninkový výpadek projeví na jejím výkonu při maratonu na srpnovém MS. "Dělám maximum, abych se pro mistrovství světa dostala do formy. Je těžké tři měsíce předem odhadovat čas, když jsem teď prakticky neběhala," řekla.

Zánět šlach v chodidle vznikl z přetížení. Jednatřicetiletá běžkyně se snaží zabránit obnovení zdravotních problémů. "Mám kolem sebe nově sestavený tým lidí. Starají se o mě i v rámci rehabilitace a regenerace, abych napravila, co jsem zanedbala, jak jsem se k sobě chovala macešsky," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud