25. května 2017 • 15:24

Tři body z Norska nám mohou přiblížit druhé místo, řekl Jarolím

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Přestože červnový termín krátce po skončení klubové sezony bývá z reprezentačního pohledu nejméně oblíbený, trenér českých fotbalistů Karel Jarolím doufá, že jej tým zvládne. Národní celek čeká nejprve 5. června příprava v Belgii a o pět dní později klíčový duel kvalifikace mistrovství světa v Norsku. Českému kouči je jasné, že jeho svěřenci v Oslu potřebují v boji o druhé místo a baráž zvítězit.


"Je to důležité utkání pro další vývoj kvalifikace. Věřím, že o něco větší motivace bude na naší straně. I když víme, že u Norů došlo před posledním srazem k trenérské výměně a budou se chtít ukázat, navíc po jejich nevydařeném utkání v Severním Irsku," řekl novinářům Jarolím.

Jeho celek figuruje po polovině kvalifikační skupiny na třetím místě s dvoubodovou ztrátou na druhé Severní Irsko, Norové mají na Čechy pětibodové manko. Na šampionát projdou přímo pouze vítězové skupin a osm z devíti celků na druhých příčkách čeká baráž. "Tři body z Norska by nám mohly přiblížit druhé místo. Je důležité zápas zvládnout, aby na konci kvalifikace bylo o co hrát," doplnil Jarolím.

Po utkání v Bruselu zůstane s týmem v Belgii a bude ho připravovat na Norsko. "Chtěli jsme se vyhnout cestování a možná zbytečnému rozptylování. Kluky, když jsou tady, navštěvují známí a podobně. Mohli jsme se vrátit, ale zvolili jsme tuhle variantu. Podmínky bychom měli mít vytvořené na to, abychom se tam mohli v klidu a kvalitně připravit na Norsko," řekl kouč.

Červnový termín komplikuje fakt, že jednotlivým hráčům různě končí sezona v klubech. "Někdo skončí až ten víkend před pondělním zápasem v Belgii. Z toho důvodu možná budou v nominaci hráči, kteří ani do dalšího zápasu v Norsku nezasáhnou. Každopádně plánujeme v Belgii hráče prostřídat v poločase," naznačil Jarolím.

"Snažíme se po konzultaci s kondičním trenérem vymyslet takový program, aby z toho hráči úplně nevypadli. Ale na druhou stranu aby si patřičně odpočinuli a byli na Norsko naladěni dobře psychicky i fyzicky," dodal.

Oproti poslednímu březnovému srazu neudělal příliš změn, pouze se téměř po roce vrátil Josef Šural a šanci dostal liberecký Tomáš Souček. Jarolím ještě plánuje povolat někoho z náhradníků, mezi nimiž jsou teplický záložník Martin Fillo nebo uzdravený plzeňský křídelní hráč Václav Pilař.

"Měl dlouho pauzu, má ještě tréninkové manko. Je to od nás takový impulz a motivace v tom, aby na sobě dál dělal, samozřejmě pokud mu to zdraví umožní. Aby od nás cítil, že má u nás dveře otevřené," řekl Jarolím.

Ve výběru nechybí záložník Bořek Dočkal, kterému se s čínským Che-nanem Ťien-jie výsledkově nedaří. "Věřím, že si v reprezentaci naopak spraví chuť a zažije pocit z dobrého výsledku. Vrátí se až den před zápasem s Belgií, jeho start je tedy ohrožený. To trochu komplikace je, jinak zdravotně by měl být v pořádku," řekl Jarolím.

V nominaci je i útočník Patrik Schick, o jehož přestupu ze Sampdorie Janov do velkého klubu se v poslední době spekuluje. "Myslím, že poradců má dost. Asi by pro něj bylo zajímavější, kdyby nastupoval pravidelněji. Asi by bylo nejlepší, kdyby zůstal v Sampdorii," dodal Jarolím.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud