27. července 2017 • 09:59

FIFPro prosazuje založení hráčské asociace v čínské lize

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Asociace profesionálních fotbalistů FIFPro apeluje na založení hráčských odborů v čínské lize. Podle zpráv médií má řada klubů nejvyšší superligy, která láká zahraniční hvězdy za astronomické částky, zpoždění s výplatami i hrazením odstupného.


"Média tento týden odhalila, že několik klubů čínské superligy je pozadu s vyplácením mezd a FIFPro by chtěla mít jistotu, že postižení hráči mají kam se obrátit pro pomoc," uvedli zástupci asociace v oficiálním prohlášení.

Asijská fotbalová konfederace už varovala kluby na celém kontinentu, aby dluhy do konce srpna vyrovnaly, jinak budou riskovat vyřazení ze soutěží. Ozval se i čínský svaz, který upozornil superligové kluby na neuhrazené závazky za přestupy, platy a bonusy. Z 16 týmů údajně nemají problémy jen tři, většina klubů ale dluhy popírá.

Podle FIFPro jsou zpožděné platby hráčům celosvětovým problémem. Průzkum mezi 14 tisícovkami fotbalistů v loňském roce ukázal, že 41 procent z nich takovou situaci v předchozích dvou sezonách zažilo. Podle asijské studie z roku 2015, do níž se zapojilo tisíc hráčů z devíti zemí, má podobnou zkušenost čtvrtina fotbalistů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud