17. srpna 2017 • 16:27

Bale či Pogba chybí v nominaci FIFA na nejlepšího fotbalistu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ve čtyřiadvacetičlenné nominaci FIFA na cenu BEST pro nejlepšího fotbalistu za sezonu 2016/17 chybí hned osm hráčů z loňské nejlepší třiadvacítky. A to včetně loni šestého Garetha Balea z Realu Madrid či druhého nejdražšího hráče světa Paula Pogby z Manchesteru United. Ve výběru naopak podle očekávání jsou loňský vítěz Cristiano Ronaldo i jeho největší rival Lionel Messi.


Nominaci vybírali bývalí hráči Cafú, Landon Donovan, Enzo Francescoli, Alex Frei, Hidetoši Nakata, Diego Maradona, Jay Jay Okocha, Carles Puyol, Carlos Valderrama, Edwin van der Sar a Ivan Vicelich. Nyní budou hlasovat trenéři a kapitáni národních týmů, novináři a fanoušci, přičemž každá skupina má 25 procent hlasů. Hlasování proběhne od 21. srpna do 7. září. Vítěz bude vyhlášen na galavečeru v Londýně 23. října.

Kromě Balea a Pogby se oproti loňské nominaci nedostalo na Sergia Agüera a Kevina De Bruyneho z Manchesteru City, duo z Leicesteru Rijáda Mahrize a Jamieho Vardyho, Mesuta Özila z Arsenalu a Dimitriho Payeta z Marseille.

Komise vybrala hned sedm hráčů Realu Madrid, kteří v minulé sezoně získali čtyři velké trofeje včetně triumfu v Lize mistrů a španělské lize a na startu nového ročníku už přidali další dvě. Dostalo se i na brankáře Keylora Navase či beky Daniho Carvajala a Marcela.

Real má zastoupení i mezi trenéry, přičemž Zinedine Zidane je považován za hlavního favorita. Ve dvanáctičlenné nominaci ho doplňují Massimiliano Allegri (Juventus), Carlo Ancelotti (Bayern Mnichov), Antonio Conte (Chelsea), Luis Enrique (Barcelona), Pep Guardiola (Manchester City), Leonardo Jardim (Monako), Joachim Löw (Německo), José Mourinho (Manchester United), Mauricio Pochettino (Tottenham), Diego Simeone (Atlético Madrid) a kouč Brazílie Tite.

V nominaci na nejlepší fotbalistku chybí Brazilka Marta, která od roku 2004 byla vždy mezi nejlepší trojicí a pětkrát anketu vyhrála. Cenu obhajuje Američanka Carli Lloydová.

FIFA anketu vyhlašovala spolu s časopisem France Football jako Zlatý míč FIFA. Loni se však ankety znovu osamostatnily.

Nominace na cenu FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa:

Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon/Dortmund), Leonardo Bonucci (It./Juventus/AC Milán), Gianluigi Buffon (It./Juventus), Dani Carvajal (Šp./Real Madrid), Paulo Dybala (Arg./Juventus), Antoine Griezmann (Fr./Atlético Madrid), Eden Hazard (Belg./Chelsea), Zlatan Ibrahimovic (Švéd./Manchester United), Andrés Iniesta (Šp./Barcelona), Harry Kane (Angl./Tottenham), N’Golo Kanté (Fr./Chelsea), Toni Kroos (Něm./Real Madrid), Robert Lewandowski (Pol./Bayern Mnichov), Marcelo (Braz./Real Madrid), Lionel Messi (Arg./Barcelona), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid), Keylor Navas (Kost./Real Madrid), Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov), Neymar (Braz./Barcelona/PSG), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid), Alexis Sánchez (Chile/Arsenal), Luiz Suárez (Urug./Barcelona), Arturo Vidal (Chile/Bayern Mnichov).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud