2. října 2017 • 18:17

Jágr bude pokračovat v NHL, dohodl se na smlouvě s Calgary

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový útočník Jaromír Jágr bude pokračovat v NHL. Pětačtyřicetiletý druhý nejproduktivnější hráč historie slavné zámořské soutěže se podle serveru sportsnet.ca i kanadské televizní stanice TSN dohodl na roční smlouvě s Calgary. Ta by mu měla zaručovat základní plat milion dolarů a kontrakt obsahuje dostupné bonusy ve stejné výši.


Jágr, který byl od 1. července nechráněným volným hráčem. tak může v NHL útočit na rekord v počtu zápasů v základní části. Má jich na kontě 1711 a k vyrovnání vedoucího Gordieho Howea mu chybí 56 utkání.

Calgary bude pro Jágra po Pittsburghu, Washingtonu, New York Rangers, Philadelphii, Dallasu, Bostonu, New Jersey a Floridě devátým působištěm v zámoří. Poprvé bude hrát za klub z kolébky hokeje Kanady. Pod trenérem Glenem Gulutzanem působil v části sezony 2012/13 v Dallasu a šestačtyřicetiletý kouč mohl být také jedním z faktorů, proč zvolil Calgary.

Flames vstoupí do nového ročníku NHL už ve středu na ledě Edmontonu. V dresu Calgary se Jágr potká s dalším kladenským odchovancem devětadvacetiletým útočníkem Michaelem Frolíkem, který byl na startu kariéry díky svému talentu přezdívaný Baby Jágr.

V minulé sezoně si Jágr připsal v 82 zápasech za Floridu 46 bodů za 16 branek a 30 asistencí. S Panthers mu skončila roční smlouva se základním příjmem čtyři miliony dolarů. Další 1,5 milionu dolarů si vydělal na bonusech.

V NHL Jágr nasbíral celkem 1914 bodů za 765 branek a 1149 asistencí. Ve 208 duelech play off nasbíral dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru 201 bodů za 78 tref a 123 přihrávek. Získal také pětkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče (1995, 1998, 1999, 2000, 2001), třikrát Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle NHLPA (1999, 2000, 2006), jednou Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče (1999) i Bill Masterton Memorial Trophy za oddanost hokeji (2016).

Podle zámořských zdrojů byly v poslední době ve hře o Jágrovy služby až tři kluby. Zájem oficiálně zveřejnilo St. Louis, ale generální manažer Blues Doug Armstrong dnes řekl, že Jágr jejich nabídku odmítl. Z Blues podle TSN s Jágrem přes víkend mluvili Armstrong, jeho asistent Martin Brodeur i hlavní trenér Mike Yeo, ale nakonec byli informováni, že Jágr míří jinam.

Pro pětačtyřicetiletého Jágra bylo pokračování v NHL prioritou. Při čekání na vývoj jednání v NHL původně zvažoval, že nastoupí za prvoligové Kladno, které vlastní. Možnost jeho startu v sobotním utkání proti Přerovu ale v pátek padla právě na přání zájemců z NHL.

Jágr má za sebou nejdelší čekání na kontrakt v NHL v kariéře. Zástupci Floridy původně tvrdili, že o jeho služby nadále stojí, ale situace se změnila a Jágr hledal nové působiště tři měsíce.

"Nikdy nevíš. Já jsem taky myslel, že zůstanu na Floridě. Všichni říkali, i ti nejvyšší: 'Jo, je to domluvený.' A půl hodiny před trhem s volnými hráči ti řeknou, že s tebou nepočítají. Kdybych to neslyšel na vlastní uši, tak bych tomu nevěřil. Ale taková je realita," uvedl v pátek v rozhovoru pro ČTK a iDNES.cz.

V neděli se Jágr k aktuálnímu vývoji vyjádřil s nadsázkou na svém twitterovém účtu. Pod vzkaz "Podívejte, právě jsem své kočce řekl, že je šance hrát v této sezoně NHL" umístil fotku kočky ležící mezi dvacetidolarovými bankovkami.

Nyní už se Jágr chystá na odlet do zámoří. Padla tím i šance, že by dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana v únoru startoval v jihokorejském Pchjongčchangu pošesté v kariéře na turnaji pod pěti kruhy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud