13. října 2017 • 14:50

Hradilek si titulem v kajak krosu spravil chuť po nominaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Titul mistra světa v kajak krosu byl pro kajakáře Vavřince Hradilka příjemnou tečkou za sezonou, na jejímž začátku se neprobojoval do nominace pro vrcholné akce ve vodním slalomu. Klasický vodní slalom ale zůstává pro stříbrného olympijského medailistu z Londýna prioritou. Začíná se chystat na jarní vypjatý nominační souboj, v němž se o jediné volné místo v reprezentaci utká s bronzovým olympijským medailistou z Ria Jiřím Prskavcem.


Na konci sezony má díky úspěchu v Pau mnohem příjemnější pocity než v jejím úvodu. "Mám zlatou medaili na mistrovství světa. Myslím si, že ta medaile má i velkou hodnotu sportovní. Byl jsem překvapený, jak těžké to bylo," řekl. Kajakáři totiž k nové disciplíně v programu světového šampionátu přistoupili s větší vážností než při Světových pohárech.

Hradilka také potěšilo, že se ve druhé polovině sezony cítil o dost lépe fyzicky. Netrápila ho ani dlouhodobě problematická krční páteř. "Mám nového trenéra na fyzickou přípravu a to mi hrozně pomohlo. Za poslední dva měsíce jsem necítil ani jednou krk. Nechci to zakřiknout a nechci říkat, že to mám úplně za sebou," uvedl.

Mohl k tomu přispět i trénink na plastové lodi pro kajak kros, která je těžší než běžný kajak pro vodní slalom. "Ten trénink na tom byl o hodně náročnější. Možná i proto se cítím hrozně dobře. Já jsem teď sedl na svou slalomku a úplně jsem letěl. Nesmí se to ale přehánět, protože si nechci ničit svůj záběr," přiblížil třicetiletý kajakář.

Kompletní zdravotní prohlídka a fyzické testy ho čekají v Rakousku v centru jeho hlavního reklamního partnera. "Abych věděl, co se v tom těle změnilo za poslední tři roky, co jsem to dělal naposled," řekl Hradilek. Na základě výsledků pak upraví přípravu. Možná bude trénovat o něco méně než v mládí.

Po tréninku v Praze v listopadu odjede na Nový Zéland, kde v rámci měsíčního soustředění absolvuje i štědře dotovaný závod, při kterém je na odměnách k mání 60.000 dolarů. Pak ho čeká zimní fyzická příprava.

Všechno směřuje k jarním nominačním závodům. Díky zlatu a stříbru na MS mají účast v reprezentaci pro příští rok zajištěnu Ondřej Tunka a Vít Přindiš. O poslední volné místo ve výběru pro evropský a světový šampionát by se měli utkat mistři světa z let 2013 a 2015 Hradilek a Prskavec.

Bude to podobné jako před olympiádou, kam každá země může vyslat jen jednoho závodníka. "Aspoň si vyzkoušíme olympijskou nominaci v neolympijském roce. Mám s Jířou nevyřízený účet za Rio," vzpomínal Hradilek na nominaci pro OH 2016. Myslí si, že čtyřiadvacetiletý Prskavec bude pod větším tlakem. "Je v tom věku, kdy se od něj očekává, že bude vítězit," poznamenal.

V nominaci půjde mimo jiné o právo startovat na evropském šampionátu v Praze. Hradilek před domácím publikem před čtyřmi lety získal světový titul. "Ten nejlepší závod v Praze už jsem jel a vyhrál jsem ho," vzpomínal. Evropský šampionát proto v hlavě při nominaci mít nebude.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud