13. února 2012 • 16:09

Martin Prokop po Švédské rallye: Úspěch přijde v teple

Autor: ivp, frc
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva závody, dvakrát deváté místa a čtyři body. Úspěšný vstup do nejlepší kategorie rallye WRC má za sebou český pilot Martin Prokop, který veze cenné body i z víkendové Švédské Rallye. „I Skandinávci za mnou chodili a říkali, že jedu dobře. To se moc často nestává,“ pochvaloval si Prokop.



Bojoval se zvučnými soupeři, těžkým zimním prostředím i vlastní virózou. Nakonec dopadl druhý podnik letošního WRC pro Martina Prokopa skvěle. Opět na bodech a znovu deváté místo. Třeba jen necelé tři minuty za fenoménem Sébastienem Loebem.

„Ani on tu moc nestíhal,“ smál se český závodník Fordu, který má již na svém kontě čtyři body. Na sněhu a ledu ale překvapil. „Na konci jsem byl hodně blízko světové špičce. Musím říct, že mě překvapilo, jak nás lidé z okolních týmů chválili. Sami Seveřané chodili a říkali, že nepočítali s tím, jak jedu dobře,“ těšilo ho.

Švédská rallye je závodem prakticky pro seveřany, kteří jsou zvyklí na tamější podmínky. O tom svědčí i fakt, že celý podnik vyhrál Fin Jari Matti Latvala a v první desítce bylo hned sedm Skandinávců. Rus Novikov, Francouz Loeb a Čech Prokop byli výjimkou.

Martin Prokop na kyperské rallyeFoto profimedia


„Každému s výjimkou seveřanů se tu těžko čte povrch. Druhů sněhu je spousta, musíte to znát. Bílý drží líp, tmavší je obvykle led,“ vysvětloval Prokop. „Kolem cesty jsou sice často sněhové bariéry, které vás zbrzdí, a můžete si dovolit chybu, ale letos jich tolik nebylo. Když jsem jel 180 po úzké lesní cestě, dost jsem si uvědomoval možný průšvih,“ vzpomínal.

Dokonce atakoval i bodový příspěvek v závěrečné powerstage, kterou dokončil na čtvrtém místě, jen 1,6 vteřiny od bodovaného třetího místa. „Trošku mě to mrzí, ale na druhou stranu bych pak musel na pódium a podle mých přátel ještě neušili zimní čepici, která by mi slušela. Takže to asi necháme na nějakou soutěž v teple,“ směje se Prokop.

Další podnik WRC je na plánu od 8. března v Mexiku.

Martin Prokop na kyperské rallye
Martin Prokop na kyperské rallye



Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud