Jan Jaroch
25. října 2014 • 05:00

Rozladěný stroj na winnery... Kvitová však ze sezony smutnit nemusí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petra Kvitová skončí ve své skupině poslední a nepostoupí do semifinále Turnaje mistryň. Kdyby tuhle větu někdo pronesl před začátkem singapurské show, pokládali by ho v tenisovém světě za blázna. Stalo se. Bohužel…



Jak takový výsledek číst? Rozhodně kritickým pohledem, jelikož propást šanci v oblíbeném halovém prostředí, když máte v zádech sebevědomí z posledních skvělých výsledků, je malé harakiri.

Závěrečný turnaj roku, když už tenistky melou z posledního, je však vždy nevyzpytatelný. Kvitová přiznala, že jí chyběla šťáva, ve městě kousek od rovníku připomínala na kurtu leckdy mátohu. Nebyla sama. „Co tady vůbec dělám?“ ptala se například během svého zápasu Eugenie Bouchardová, kolegyně z letošního wimbledonského finále.

Diskutabilní je rovněž role singapurského povrchu. Martina Navrátilová, jež si střihla turnaj legend, o něm prohlásila, že je ještě pomalejší než antuka. Její slova potvrzuje úspěch obranářek a tápání agresivních hráček, mezi něž patří Kvitová. Příliš mnoho písku v nátěru dvorce asi také rozladilo stroje na winnery.

Nebyl to její turnaj, rozladěná určitě ale nemusí být Kvitová z celé sezony na okruhu WTA. Druhý vyhraný Wimbledon, tři tituly celkem a skvělá druhá půlka roku. To jsou zářezy, s nimiž může pracovat dál.

Levoruká Češka je znovu v popředí tenisového potravního řetězce, bylo by však záhodno, aby si vydobyla ještě větší respekt v šatně. Pouze 2 letošní výhry a 6 porážek proti hráčkám z elitní desítky žebříčku, to je chabé skóre.

Vzpomeňme jen na slavný rok 2011, kdy shrábla hned 12 skalpů tenistek z top 10. Tehdejší sezona se s tou letošní nedá vůbec srovnávat, ač si o to wimbledonské tituly říkají.

Kvitová je stále jen na půl cesty k někdejším výškám. Ale jde dopředu, na čemž nic nemění ani singapurský neúspěch.

SROVNÁNÍ SEZON KVITOVÉ 2011 A 2014
2011   2014
1 (Wimbledon) grandslamové tituly 1 (Wimbledon)
6 turnajové tituly 3
2. konec roku na žebříčku 4.
60:13 bilance na okruhu WTA 41:16
12 výhry nad tenistkami z top ten 2
5 145 943 dolarů prize money 4 570 236 dolarů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud