Petr Adam
16. listopadu 2015 • 16:07

Kouzelní Maďaři jsou zpátky? Ne, teď je tu úspěšný tým bezejmenných

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drtivá většina dnešních fotbalových fanoušků zná maďarský fotbal jen z encyklopedií. Postupem na EURO 2016 se následovníci Ference Puskáse, Sándora Koscise a Flóriána Alberta připomněli po desetiletích velkého útlumu. Co může dnešní maďarský fotbal nabídnout? Tentokrát zázraky nečekejme, postup na závěrečný turnaj se zdá jako absolutní maximum.



Fotbalová historie nezná zemi, která by se z absolutních výšin propadla tak hluboko. V první polovině padesátých let uchvacovaly „Kouzelní Maďaři“ celý svět. Jako vůbec první zahraniční tým vyhráli v Anglii a dostali se i do finále MS 1954 ve Švýcarsku, kde nečekaně podlehli Západnímu Německu. Nelze se divit, že je tento zápas označovaný jako „zázrak z Bernu“ – Maďaři v té době působili nepřekonatelně.

V 60. a 70. letech ještě pravidelně patřily maďarské výběry mezi účastníky velkých turnajů, v roce 1986 se dostali naposledy na mistrovství světa a pak…? Už nic, co by stálo za výraznou zmínku. Až do letoška, kdy se tým pod vedením německého trenéra Bernda Storcka probojoval na EURO 2016.

Konec komunistickou vládou podporovaného sportu včetně známých klubů byl pro maďarskou fotbalovou scénu další velkou ranou stejně jako sovětská intervence v roce 1956, po které Puskás emigroval do Španělska. Vyšplhat se zpátky začínalo vypadat jako nesplnitelný úkol, která se nakonec povedl.

Nabízí se však úvaha, jestli postup Maďarů na šampionát není vrcholem této party. Cesta kvalifikací byla z jejich pohledu chvílemi dost překotná, vystřídali se během ní u kormidla tři trenéři, Maďaři jako jediní ve skupině F prohráli s Řeckem a všechn šest vítězství bylo těsných – pouze o jediný gól.

Ze současného maďarského kádru se nejvíc mluví o veteránovi v brance Gáboru Királymu – částečně kvůli jeho výkonům, více však kvůli šedivým teplákům. Ani útočník Tamás Priskin ze Slovanu Bratislava, který vstřelil postupový gól proti Norům, prošel jen průměrnými angažmá. Ze současného kádru působí na věhlasné adrese pouze brankář Ádam Bodán v Liverpoolu, kde však plní roli náhradníka.

Enormní snaha a dlouho pěstovaný hlad po úspěchu tuhle partu vynesl mezi elitu. Nemluvme tedy o Kouzelných Maďarech. Tentokrát je tu spíš tým bezejmenných, který překonal sám sebe.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud