8. srpna 2011 • 13:29

Pistorius byl oficiálně nominován na mistrovství světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tělesně postižený běžec Oscar Pistorius byl dnes oficiálně nominován do jihoafrické reprezentace na mistrovství světa do Tegu na přelomu srpna a září. Čtyřstovkař, který běhá s protézami na obou dolních končetinách a přezdívá se mu "Blade Runner", se tak stane prvním handicapovaným sportovcem na vrcholné akci mezi zdravými atlety.



Čtyřiadvacetiletý Pistorius, který si vybojoval účast splněním limitu na mítinku v italském Lignanu na poslední chvíli výkonem 45,07 sekundy, je členem šestadvacetičlenného týmu a čtyřstovku poběží za JAR jako jediný. Zároveň nastoupí do čtvrtkařské štafety. Letos závodil i na ostravské Zlaté tretře a díky letošnímu výkonu má jistý start i v příštím roce na olympijských hrách v Londýně.

"Snil jsem o tom dlouhé roky a jsem na sebe strašně pyšný, že se mi to nakonec povedlo," prohlásil Pistorius. "Už mám plno medailí ze soutěží pro handicapované, ale tohle je pro mě něco jiného a je to velká čest, že budu mít na sobě dres Jihoafrické republiky na takové akci," řekl mnohonásobný paralympijský medailista. Jeho cílem je postoupit z rozběhů. "Byl bych nadšený, k tomu ale bude potřeba čas kolem osobního rekordu," dodal.



Pistorius odstartoval svůj sen závodit na vrcholné akci mezi zdravými atlety před pěti lety a jeho cesta na vrchol byla hodně trnitá. Mezinárodní atletická federace IAAF mu totiž zprvu zakazovala startovat mezi zdravými s tím, že jeho speciální karbonové protézy mu dávají výhodu. Pistorius bojoval dokonce u sportovního arbitrážního soudu a spor v roce 2008 vyhrál, ale nepovedlo se mu kvalifikovat na OH v Pekingu ani na minulé mistrovství světa v Berlíně.

Oscar Leonard Carl Pistorius přišel o obě nohy v polovině mezi koleny a kotníky v jednom roce, neboť se narodil bez holenních kostí. Přesto sportoval, hrával ragby, tenis i vodní pólo a chtěl se zařadit mezi zdravé lidi. Při ragby však student sportovního managementu na pretorijské univerzitě utrpěl zranění kolena a v roce 2004 oznámil, že začíná běhat.

V jihoafrické týmu pro MS v Tegu je také osmistovkařka Caster Semenyaová, která bude obhajovat titul z Berlína. V uplynulých dvou letech však více soupeřila s mezinárodní federací kvůli sex testům k určení jejího pohlaví než závodila a trénovala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud