27. listopadu 2014 • 16:16

Další potvrzená hvězda: Na Tretru přijede fenomén výšky Bondarenko

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Usain Bolt je v jednání, ale už teď je jisté, že ostravská Zlatá tretra bude mít příští rok 26. května znovu drajv. Po světovém rekordmanovi v tyči, Francouzovi Renaudu Lavilleniem, organizátoři potvrdili start další hvězdy – ukrajinského výškaře Bohdana Bondarenka, úřadujícího mistra světa i Evropy.



Organizátoři mítinku se s Bondarenkem domluvili na účasti na Světovém atletickém gala minulý týden v Monaku. Ve své kariéře už sedmkrát přeskočil 240 cm a víc, jeho maximem je 242 cm, čímž vyrovnal evropský rekord. Tento výkon předvedl loni na mítinku Diamantové ligy v New Yorku.

Ze současné generace skokanů má na kontě nejvíc výkonů na úrovni 240 cm a víc. V historii je lepší jenom legendární Kubánec Javier Sotomayor.

Potvrzené hvězdy
Zlaté tretry

Renaud Lavillenie

Anita Wlodarczyková

Vítězslav Veselý

Pavel Maslák

Jakub Holuša‏

Bondarenko má k Ostravě specifický vztah. Dosud startoval na vítkovickém stadionu třikrát a pokaždé vyhrál. V roce 2011 na ME do 23 let, když poprvé v kariéře skočil 230 cm, a poté na Tretře v letech 2013 (228 cm) a letos, kdy zlepšil rekord mítinku na 233 cm.

„Ostravu dobře znám, v roce 2011 to bylo něco specifického. Znám sektor, detaily povrchu a taky atmosféru. Chtěl bych dosáhnout co nejlepšího výkonu a nabídnout divákům show, která by všechny zaujala. Ano, myslím také na rekordy, ale uvidíme, co se mi povede,“ řekl 25letý Ukrajinec.

V soutěži se počítá také se startem nejlepšího domácího výškaře a miláčka publika Jaroslava Báby.

Dříve potvrzená hvězda příštího ročníku Zlaté tretry, Francouz Renaud Lavillenie, se v uplynulém týdnu stal světovým atletem roku 2014. Jako první tyčkař a první Francouz. Potvrdil, že v Ostravě plánuje začít letní sezonu 2015. Předtím ho čekají závody v hale, neměl by chybět ani na české půdě – jako hlavní favorit HME v Praze.

Na Zlaté tretře se představí také chodkyně Anežka Drahotová. Organizátoři zareagovali na její vzestup do světové špičky pro juniorskou mistryni světa a bronzovou medailistku z evropského šampionátu v Curychu připravili závod na 3000 metrů chůze.

„Zařazení chodeckého závodu do programu prestižního mítinku mě velmi potěšilo. Bude to vedle Poděbrad další možnost ukázat české atletické veřejnosti a fanouškům tuto disciplínu v jejím špičkovém provedeni,“ vzkázala Drahotová ze soustředění v Itálii.

„Těším se na kvalitní souboj a bez ohledu na kvalitu soupeřek pojedu na Tretru s cílem chodeckou trojku vyhrát. Myslím si, že i zájem špičkových světových závodnic o start bude veliký. Sama budu chtít překonat národní rekord na této trati a pokusím se dostat se pod hranici světové supertřídy dvanáct minut. Vážím si snahy pořadatelů o emancipaci chůze mezi ostatními atletickými disciplínami.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud