Luboš Brabec
9. října 2010 • 12:55

Johnson: Bral jsem, ale vysadil. Byla to past!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Událostí loňského podzimu na knižním trhu byly paměti tenisty Andre Agassiho, letos by je mohl napodobit životopis sprintera Bena Johnsona. Hlavním tématem bude opět doping. Kanadský atlet se rozhodl popsat pozadí skandálu na olympijských hrách v Soulu. „Nasypali mi to do pití. A vím kdo,“ tvrdí po 22 letech.



Když kanadský sprinter Ben Johnson vyhrál olympijský sprint v Soulu 1988 ve světovém rekordu 9,79 a tři dny poté mu kvůli dopingu byla zlaté medaile odebrána, byl to prvotřídní šok.

Podobnou senzací mají být i chystané paměti tehdejšího hříšníka. „Moje odhalení bude šokem pro sportovní svět,“ slibuje Johnson v rozhovoru pro britský list The Guardian.

Někdejší idol a následně prominentní sportovní psanec se dodnes cítí být obětí připraveného komplotu. „Dvaadvacet let mě spousta lidí kritizuje, protože nezná pravdu. Teď s ní vyjdu ven.“

Narozdíl od jiných dopujících sportovců ovšem pokrytecky netvrdí, že je čistý jako lilie. „Dopoval jsem,“ přiznává.

„Ale jednak jsem vysadil šest týdnů před olympiádou a především jsem užíval úplně jiné steroidy než stanozolol, který mi našli. Navíc to bylo množství, jaké by normálního člověka zabilo.“

Ben Johnson se svým trenérem Charliem Francisem
Ben Johnson se svým trenérem Charliem Francisem


Podle Johnsonova tvrzení mu zakázanou látku nasypal do pití tajemný člověk, jehož identitu odhalí až v knize. Po letech se mu prý sám ozval a setkali se spolu. „Řekl mi, co a jak udělal. Dává to smysl,“ tvrdí 48letá bývalá hvězda.

Důvod intrik? Sponzoři. Někteří velcí hráči na reklamním trhu si údajně nepřáli, aby v Soulu zvítězil opět Johnson, jenž o rok dříve na MS v Římě získal zlato a také zaběhl světový rekord 9,83.

Stopy by mohly jít k lidem okolo jeho konkurenta Carla Lewise. Než se Johnson objevil na scéně, byl Američan čtyřnásobným olympijským šampionem a obletovanou hvězdou.

Všechna sláva mohla rázem skončit. Lewis by nemohl být považovaný za nejlepšího sprintera historie, kdyby nikdy nezaběhl světový rekord...

Carl LewisFoto internet

„Uvidíme, co se bude dít, až kniha vyjde,“ naznačuje Johnson.

Kanaďan přiznal, že systematicky dopoval sedm let. Začal ve dvaceti, kdy ho přesvědčil jeho trenér Charlie Francis. „Vysvětlil mi, že podvod by to byl, kdybych dopoval jako jediný. Ale proč bych měl být čistý já, když to ostatní brali?“

Johnson zároveň tvrdí, že steroidy fungují spíše jako placebo. „Je to více psychická záležitost. Když člověk využije to, co je v něm, věří, že také dosáhne svých cílů,“ říká.

Dopuje se i dnes a nikoli méně než v jeho éře, je přesvědčen. „Tak čtyřicet procent světových atletů je do toho namočeno. Potkal jsem nedávno známého, dělá agenta, a ten mi říkal: Bene, kdybys viděl, co se dneska děje. Vůbec nic se nezměnilo,“ vypráví bývalý šampion.

O současné sprinterské hvězdě Usainu Boltovi však nechce říct křivé slovo. „Přeji mu to. Škoda že jsem se nenarodil o dvaadvacet let později. Mohly to být zajímavé souboje. Nemyslím si, že by mě porazil,“ neztratil Johnson nic ze svého sebevědomí.

Na moderních atletických drahách by prý byl schopen běhat stejné časy jako Bolt. I bez dopingu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud