5. prosince 2017 • 19:41

Olympijský rozsudek: na ZOH smí jen vybraní Rusové pod neutrální vlajkou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vynesl dlouho očekávaný verdikt ohledně ruské účasti na ZOH 2018 v Koreji. Na základě důkazů o státem podporovaném dopingu na olympiádě v Soči byl suspendován Ruský olympijský výbor a ruští sportovci, kteří se budou moci prokázat nezávislými dopingovými kontrolami, budou moci v Pchjongčchangu závodit pouze pod neutrální vlajkou s označením "olympijský závodník z Ruska". V případě jejich vítězství pak nezazní ruská hymna a medaile se nebudou počítat započítávat do historických statistik. Rusové oznámili, že se proti rozhodnutí odvolají k mezinárodní sportovní arbitráži CAS.



„Toto rozhodnutí by mělo udělat tlustou čáru za touhle devastující epizodou a posloužit jako katalyzátor efektivnějšího antidopingového systému vedeného WADA,“ prohlásil prezident MOV Thomas Bach.

Výkonný výbor MOV vycházel při svém verdiktu ze závěrů dvou komisí, které prověřovaly podezření ze státem řízeného dopingu v Rusku a individuální případy podvodů při olympijských hrách v Soči. 

Rusové se proti verdiktu MOV odvolají ke sportovní arbitráži CAS. Oznámil to předseda Ruského olympijského výboru Alexander Žukov, kterého výkonný výbor potrestal zbavením členství v MOV.

Ruští sportovci, kteří budou moci v Koreji závodit, budou mít označení "olympijský sportovec z Ruska" (OAR). Pod tímto označením budou moci hrát i hokejové výběry a týmy v curlingu. Jejich úbory ale budou muset být neutrální, takže nedávno představenou kolekci ruského olympijského oblečení využít nemohou.

Ruský prezident Vladimir Putin se dříve nechal slyšet, že závodit bez národních symbolů by bylo pro Rusko ponižující. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale v pondělí bojkot her vyloučil.

Bojkot odmítá i předseda MOV Thomas Bach. "Bojkotem olympiády se nikdy ničeho nedosáhlo. Za druhé nevidím žádný důvod k bojkotu ze strany ruských sportovců, protože povolujeme těm čistým, aby se her zúčastnili," řekl.

Novináři si přebírají rozhodnutí MOV o ruských sportovcích na olympiádě v Koreji
Novináři si přebírají rozhodnutí MOV o ruských sportovcích na olympiádě v Koreji

Bezprecedentní podvody a maniplace

Z výsledkové listiny poslední zimní olympiády bylo kvůli manipulacím se vzorky vyřazeno 25 ruských sportovců, kteří přišli o jedenáct medailí. Kvůli tomu se před úterním jednáním výkonného výboru MOV spekulovalo o plošném vyloučení všech ruských sportovců z únorové olympiády, ale k tomu nakonec MOV nesáhl. Rusko je nicméně prvním státem, který byl vyloučen z olympijských her kvůli dopingu. Pokud se tak v minulosti stalo, bylo to z politických důvodů.

Autor jedné ze dvou zásadních zpráv o ruském dopingu, bývalý švýcarský prezident Samuel Schmid, novinářům řekl, že rozhodnutí není postaveno jen na výpovědi whistleblowera Grigoryho Rodčenkova.

„Nikdy jsme nebyli svědky takové manipulace a podvádění. Jsou tu vědecké důkazy, výpovědi svědků, dokumenty a korespondence. Vše dokazuje, že v Rusku probíhala systematická manipulace s dopingem a antidopingovým systémem. To se odehrávalo i na olympijských hrách v Soči 2014,“ uvedl Schmid.

Češi: Je to krok z nouze

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval si myslí, že v této situaci neexistovalo dobré řešení. "Dobrá zpráva je alespoň to, že prokazatelně čistí sportovci bez dopingové minulosti z Ruska dostanou možnost startovat v Pchjongčchangu pod neutrální olympijskou vlajkou," řekl.

Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor považuje krok MOV za řešení z nouze. "Ukazuje akorát na obrovskou krizi. Jestli to ale byl jediný možný způsob, jak umožnit prokazatelně čistým sportovcům z Ruska start na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu, pak se k tomu asi sáhnout muselo," řekl Doktor.

Doživotní trest dostal ruský vicepremiér a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko, který podle vyšetřovatelů stál za státem řízeným dopingem. Nesmí už na žádné olympijské hry. Z Mezinárodního olympijského výboru byl vyloučen šéf suspendovaného ruského výboru Alexander Žukov.

Mezinárodní olympijský výbor navíc požaduje po Rusku uhradit 15 milionů dolarů (326 milionů korun) za náklady, které měl s vyšetřováním.

Podmínky vyhlášené MOV pro účast ruských sportovců na ZOH 2018

- O seznamu pozvaných rozhodne podle svého uvážení komise pod vedením Valerie Fourneyronové, předsedkyně Nezávislého testovacího orgánu (ITA). Členy komise budou zástupci orgánu zodpovědného za testování v předolympijském období: jedním z nich bude šéf lékařské komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Richard Budgett, po jednom dalším zástupci dodá Světová antidopingová agentura (WADA) a antidopingová komise Asociace mezinárodních sportovních federací (DFSU).

- Komise se bude řídit následujícími principy:

I. V úvahu budou bráni pouze sportovci, kteří splnili kvalifikační kritéria v daných sportech.

II. Sportovci musejí být čistí podle podmínek této komise:

- Sportovci nesmějí být diskvalifikováni či prohlášeni za nezpůsobilé za jakékoli porušení antidopingových pravidel.

- Sportovci musejí projít veškerým předolympijským testováním doporučeným orgánem zodpovědným za testování v předolympijském období.

- Sportovci musejí vyhovět veškerým dalším požadavkům na testování, které bude komise požadovat, aby byl dodržen princip spravedlivých podmínek pro všechny.

Konečné rozhodnutí o tom, zda sportovec bude pozván, bude mít podle svého uvážení MOV.

III. Pozvaní sportovci budou v individuálních a týmových soutěžích na ZOH v Pchjongčchangu startovat pod hlavičkou "Olympijský sportovec z Ruska (OAR)". Budou soutěžit v dresu se svým jménem a pod olympijskou vlajkou. Při ceremoniálu se bude hrát olympijská hymna.

IV. Tito pozvaní sportovci budou moci využívat stejnou technickou a logistickou podporu jako ostatní olympionici.

V. Komise podle svého uvážení rozhodne o seznamu pozvaných členů realizačního týmu a funkcionářů.

VI. Komise se bude rozhodovat na základě těchto principů:

- Pozván nemůže být žádný člen vedení ruského olympijského týmu z olympijských her v Soči 2014.

- Pozván nemůže být žádný trenér či lékař, jehož sportovec byl usvědčen z porušení antidopingových pravidel. Všichni trenéři a lékaři na seznamu pozvaných musejí v tomto smyslu podepsat prohlášení.

- Může být zohledněno jakékoli další opatření nutné k zachování důvěryhodnosti olympijských her.

VII. Konečné rozhodnutí o tom, zda člen realizačního týmu či funkcionář bude pozván, bude mít podle svého uvážení MOV.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud