Petr Malík
17. října 2013 • 16:40

Francouzi nabízeli statisíce za sázky. Na Velké pardubické je odmítli

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačil jeden podpis pera a do finančně zbídačených dostihů mohlo přitéct přibližně 200 000 korun. Bez jakékoli námahy. Dostihový spolek, který organizuje Velkou pardubickou, dostal před startem letošního ročníku nabídku od mamutí francouzské společnosti PMU, která měla zájem přijímat sázky na slavný český dostih. Vedení spolku ale možnost bezplatně si vydělat zavrhlo.



Tři procenta z obratu ve Francii si mohl vydělat pořádající Dostihový spolek, pokud by dovolil sázkové kanceláři PMU nabírat sázky. Podle dlouhodobé zkušenosti by mohl obrat na Velkou pardubickou dosáhnout ve Francii dvě stě padesát tisíc euro (6,25 milionu korun), což přesahuje letos nasázenou částku v Česku, kde si lidé zahráli za 5 830 000 korun.

Zhruba sedm a půl tisíce euro (necelých 200 000 korun) z Francie by putovalo do Pardubic. Stačilo, aby ředitel Dostihového spolku Michael Skalický podepsal smlouvu.

„Když jsme byli na jednom z dílů série cross country dostihů v Belgii, tak jsme se dozvěděli, že už na začátku roku šel do Česka návrh smlouvy, ale my jsme nic nedostali. Až po příjezdu z Belgie jsme smlouvu obdrželi, ale její anglické a francouzské znění bylo rozdílné, a tak jsme do Francie napsali, že už je příliš pozdě a v letošním roce k podpisu nedojde,“ vysvětluje Skalický.

Přípravy přenosu a podpůrných pořadů probíhaly v Česku již v červenci a srpnu. Odmítnutí zřejmě do Francie nedorazilo, neboť ve středu před startem Velké pardubické začala francouzská strana bombardovat Jockey club České republiky, aby mohly být dotaženy podrobnosti přenosu, který se sázkovým provozem úzce souvisí.

„Byli jsme osloveni až ve středu, před tím jsme o jednáních nic nevěděli. Francouzská strana byla překvapena, že vysílání nejde technicky zajistit, brali po jednání v Belgii vše za domluvené,“ vysvětluje prezident Jockey clubu Václav Luka.

Josef Váňa kráčí cílovou rovinou po pádu na poslední překážce
Josef Váňa kráčí cílovou rovinou po pádu na poslední překážce

Sám byl ochoten celé věci pomoci, aby vše dopadlo ke spokojenosti. „Bohužel jednání s pardubickým pořadatelem nejsou jednoduchá, a tak se to nepodařilo, což mě velmi mrzí, nedělá to dobrý obraz celému českému turfu,“ říká Luka.

Celá historka vypovídá o stavu dostihových sázek v Česku. Ve vyspělých dostihových státech jsou sázky fungujícím průmyslovým odvětvím. Jsou země, kde právě sázky pokrývají všechny dotace, které jsou v tisících dostizích ročně vypláceny.

Na prvních místech pomyslného evropského žebříčku se vyhřívá právě Francie, kde jsou dostihová televize a sázková kancelář úzce propojeny. Díky tomu se v zemi galského kohouta každoročně prosází více než 10 miliard euro (250 miliard korun). Do dostihů se vrací přibližně 1 miliarda euro (25 miliard korun).

V případě dohody s PMU měla být Velká pardubická přímo vysílána ve Francii, kde by měli sázející možnost si na český dostih vsadit. Stejně tomu funguje u prestižních dostihů z Anglie, Irska, Německa, Itálie, Švýcarska, Švédska, ale také v mnoha mimoevropských zemí.

Bez injekce z Francie si museli pořadatelé během dne Velké pardubické vystačit s penězi českých sázkařů. Ti letos nepřekonali loňský rekord, kdy nasázený objem poprvé překonal hranici šesti milionů korun.

Obrat totalizátoru (sázky na pořadí dvou nebo tří koní) činil 437 000 korun. V kurzových sázkách dali lidé dohromady 4 846 000 korun. Dalších 547 000 korun bylo vsazeno v sázkové kanceláři Fortuna.

Rekordní výhra letošní Velké pardubické byla vyplacena na pořadí tří koní ve v hlavním dostihu. Za správný tip Orphee Des Blins – Nikas – Klaus inkasoval šťastný výherce za 50 korun vsazených 68 873 korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud