20. září 2015 • 16:08

Prskavec má ZLATO! Český kajakář se stal poprvé mistrem světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE
Kajakář Jiří Prskavec se stal v Londýně poprvé v kariéře mistrem světa ve vodním slalomu. Dvaadvacetiletý vicemistr světa z Prahy 2013 navázal na sobotní zlato Kateřiny Kudějové a Češi tak na olympijské trati ovládli obě kategorie K1. Druhý Čech ve finále Ondřej Tunka skončil devátý, stříbrný olympijský medailista Vavřinec Hradilek vypadl v semifinále. V neolympijské kategorii kanoistek získala stříbro Kateřina Hošková.


Dvě zlata a jedno stříbro znamenají pro český vodní slalom nejúspěšnější šampionát z hlediska individuálních medailí od roku 1969, kdy na MS v Bourgu měl český tým bez závodů v hlídkách dvě zlata, stříbro a čtyři bronzy. Dvě zlaté individuální medaile vybojovali čeští slalomáři naposledy na MS v Seu v roce 1999.

Kajakáři na závěr programu vyhráli i závod hlídek a Prskavec tak stejně jako Kudějová odjel se dvěma zlatými. Druhé stříbro získala Hošková, s celkem čtyřmi tituly a dvěma stříbry se čeští slalomáři stali nejúspěšnější zemí londýnského MS.

Prskavec získal na MS v Londýně zlato, fandil mu celý rodinný tým
Video se připravuje ...

Dvojnásobný mistr Evropy Prskavec předvedl ve finále agresivní jízdu na hranici rizika, ale dokázal sjet londýnský kanál bez jediného šťouchu. Porazil díky tomu o 44 setin Poláka Mateusze Polaczyka, jenž s dvousekundovou penalizací skončil druhý. Třetí místo obsadil s odstupem tří sekund za Prskavcem Američan Michal Smolen.

"Je to super. Slíbil jsem, že ve finále jedu hranu, že to odpálím, jak umím. V půlce trati jsem tušil, že je to dobré, ale tak nějak jsem si říkal, že to buď pojistím, nebo odjistím. A samozřejmě jsem to odjistil. To prostě nešlo. Jel jsem do toho naplno," povídal nadšeně čerstvý mistr světa.

Prý celou dobru tušil, že to bude dobré. Prý i kvůli tomu, že jeho otec a trenér Jiří Prskavec v Anglii před dvaceti lety vybojoval na MS bronzovou medaili. "Kvůli tomu, že jsem tady jezdil dobře a také kvůli tomu, že jsem tady měl rodinu," připomněl zhruba deset příbuzných z Čech. "Opravdu jsem si věřil a jsem strašně rád, že to takhle vyšlo," uvedl.

Díky vítězství má Prskavec velký náskok v domácí nominaci na olympijské hry do Ria, neboť získal pět bonusových bodů. "Já to ale nestavím jako první nominační závod do Ria, jsem letos nejlepší na světě a to je důvod, proč jsem sem jel," oznámil. "Že příští rok bude nějaká nominace do Ria, to mě nezajímá, to v tuhle chvíli nechci řešit. Chci si užít to, že jsem mistr světa," dodal.

Druhý Čech ve finále Ondřej Tunka skončil s padesátisekundovou penalizací devátý. Bez ní by nejrychlejšímu muži semifinále stačil čas na sedmou pozici. Do finále se neprobojoval stříbrný olympijský medailista na tomto kanálu a mistr světa z Prahy Vavřinec Hradilek , jenž v semifinále obsadil především kvůli třem šťouchům 16. pozici.

Hošková nestačila jen na dvojnásobnou obhájkyni

Třicetiletá Hošková nestačila ve finále kanoistek pouze na suverénní Australanku Jessicu Foxovou, jež obhájila titul z předešlých dvou šampionátů. Mistryně světa z roku 2011 a čtvrtá žena z loňského MS Hošková ve finále měla jeden dotyk branky, ale k titulu by jí nestačila ani čistá jízda. Na bezchybnou Foxovou ztratila téměř pět sekund. Třetí skončila Španělka Nuria Vilarrublaová, jež za teprve jednadvacetiletou Australankou zaostala už o osm sekund. Druhá česká kanoistka Tereza Fišerová obsadila 15. místo v semifinále.

"Hned nahoře mi nevyšel průjezd sedmičkou do osmičky protivodou, tam jsem se úplně zastavila. Pak jsem 'šťouchla', tak jsem si říkala, že to snad ne," uvedla Hošková. I proto sáhla k riziku a poslední povodnou branku jela napřímo místo na jistotu. "Vůbec nechápu, jak to mohlo vyjít, protože v tréninku jsem se tady v tom válci strašně trápila, topila jsem se tam a teď jsem to zajela úplně neuvěřitelně," radovala se. "Zlatá by byla samozřejmě super, ale Jessica (Foxová) je pořád ještě trošku někde jinde. Takže to beru tak, že být druhá na světě je v podstatě jako vyhrát," řekla.

Mužskou kategorii C1 vyhrál při české neúčasti ve finále Brit David Florence a stal se potřetí mistrem světa. K zisku medaile byla potřeba čistá jízda. Florence, mistr světa z Prahy 2013 mezi singlkanoisty i deblíři, porazil o pouhé čtyři setiny sekundy Benjamina Savšeka. Slovinec byl druhý i loni v Marylandu. Bronz nečekaně získal další domácí kanoista Ryan Westley. Bez medaile zůstalo trio favorizovaných Slováků, nejlepší byl pátý Alexander Slafkovský.

Českým kanoistům nevyšla semifinálová jízda a do medailových bojů nepostoupili. Nejlepší z tria Michal Jáně byl patnáctý a získal tak účastnické místo na OH v Riu de Janeiro, což se české výpravě v Londýně povedlo ve všech kategoriích. Tomáš Rak byl šestadvacátý a pátý muž z OH na tomto kanálu Stanislav Ježek po padesátisekundové penalizaci obsadil poslední třicáté místo.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně:
Muži:
K1: 1. Prskavec (ČR) 88,99 (0), 2. Polaczyk (Pol.) -0,44 (2), 3. Smolen (USA) -3,02 (0), ...9. Tunka -56,70 (50), v semifinále 16. Hradilek (oba ČR).

C1: 1. Florence (Brit.) 94,32 (0), 2. Savšek (Slovin.) -0,04 (0), 3. Westley (Brit.) -2,01 (0), ...v semifinále 15. M. Jáně, 26. Rak, 30. Ježek (všichni ČR).

Ženy:
C1: 1. Foxová (Austr.) 113,51 (0), 2. Hošková (ČR) -4,91 (2), 3. Vilarrublaová (Šp.) -8,04 (4), ...v semifinále 15. Fišerová (ČR).

17:00 hlídky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud