Květoslav Šimek
27. srpna 2017 • 19:12

Proti Německu i za Musila (†85). Český volejbal přišel o největší legendu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z POLSKA | Josef Musil, český volejbalista dvacátého století, zemřel v 85 letech. Památku dvojnásobného mistra světa a Evropy, člena stříbrné olympijské party z Tokia 1964, symbolicky uctí čeští volejbalisté na mistrovství Evropy v Polsku. Tam je zpráva o sobotním úmrtí Josefa Musila zastihla.



Josef Musil, rodák z Kostelní Lhoty, patřil k nejlepším československým i světovým volejbalistům. Když světová federace FIVB vybírala nejlepší hráče 20. století, pronikl mezi osm nejlepších. V roce 2004 byl vybrán do volejbalové Síně slávy. Jako jediný Čech vůbec.

Nejlepší roky odehrál Musil v Praze. Se Slavií VŠ Praha byl pětkrát mistrem Československa, titul má i z italskou Modenou. V reprezentaci hrál 16 let. Dvakrát s ní slavil tituly mistra světa (1956 a 1966) a Evropy (1955 a 1957). Získal i dvě olympijské medaile. Stříbro z Tokia (1964) a bronz z Mexika (1968).

V civilu přitom pracoval jako tiskař a trénovat chodil až po šichtě. „Mě to šíleně bavilo. Nebylo to nic hrozného. Hráli jsme za pár korun, ale možná s větším nadšením než dnes,“ vzpomínal Musil před lety pro Mladou frontu Dnes.

Zpráva o úmrtí legendárního volejbalisty zasáhla i české hráče, kteří dnes na mistrovství Evropy v Polsku hrají proti Německu (20.30). Alespoň na dálku chtějí uctít jeho památku. Protože Josef Musil patřil k největším legendám jejich sportu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud