12. října 2015 • 21:00

Féroví tvrďáci? Ragby řeší pěst do břicha, kousanec i simulaci

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sport pro tvrdé chlapy? To v každém případě. I v ragby se však najdou tací, kteří popírají tvrzení o fair play hře. Na probíhajícím světovém šampionátu v Anglii tak už fanoušci viděli úder do břicha, kousnutí soupeře do ruky či "fotbalovou" simulaci.



Úder do břicha

Příkladem, jak pohanět dobrou pověst ragby, je irský tvrďák Sean O´Brien, který měl v zápase proti Francii (24:9) hlavní podíl na vítězství svého týmu. Ve čtvrtfinálovém souboji s Argentinou však bude téměř stodesetikilový borec svému týmu chybět. Proč?

Jak po utkání ukázaly zpomalené záběry, O´Brien již v první minutě utkání udeřil svého soupeře pěstí do břicha. Paradoxem je fakt, že právě Sean O´Brien byl po duelu vyhlášen "Nejlepším hráčem utkání".

Za to, že už tak zraněnými zdevastovaný irský tým ve čtvrtfinále oslabí, ho však fanoušci určitě nepochválí. O´Brien ale není jediným hříšníkem, kterému utekly nervy.

VIDEO: Tohle O´Brien opravdu přehnal

Kousnutí do soupeře

Ještě horším činem se prezentovala opora Jihoafrické republiky Frans Malherbe, který se během zápasu proti Novému Zélandu s chutí zakousl do ramene soupeře ze Spojených států. Důvod takového činu je dost těžké odhalit, protože jeho tým jako velký favorit zápasu svého soka rozdrtil vysoko 64:0.

Ani ragby se někdy nevyhnou zákeřné faulyFoto Profimedia.cz

Hříšníka, stejně jako v prvním případě, odhalily až zpomalené záběry po utkání.  "Během zápasu jsme si ničeho nedovoleného nevšimli, až opakované šoty ten incident ukázaly. Ale to se někdy v emocích stane," reagoval na celou událost mluvčí jihoafrického národního týmu.

U 125kilového borce z Jihoafrické republiky se přitom jedná o závažnější přečin než v případě O´Briena. Kousnutí do soupeře je v ragby bráno jako jeden z nejzákeřnějších způsobů boje.

Za podobný incident byl Sean Fitzpatrick z Jihoafrické republiky, který v roce 1994 kousl soupeři do ucha, potrestán zákazem činnosti na osmnáct měsíců. Angličan Kevin Yates dostal o čtyři roky později za stejný incident trest zákazu činnosti na šest měsíců.

Simulace

Na světovém šampionátu nechybí ani prvek, který je hlavní doménou především ve fotbalu - simulování. Postaral se o něj skotský borec Stuart Hogg, který se v utkání svého týmu s Jižní Afrikou (16:34) pokoušel zvrátit nepříznivě se vyvíjející zápas způsobem, který se v ragby opravdu nenosí.

Po jednom ze soubojů se teatrálně zhroutil k zemi a čekal na vytoužené zapískání rozhodčího. A také se dočkal. K svému překvapení však arbitr nezapískal faul na jeho osobu. Hogga si k sobě zavolal a uzemnil ho větami, které se díky připevněnému mikrofonu na dresu sudího staly hitem internetu.

"Na tom souboji nebylo vůbec nic špatného. Jestli chceš takhle padat, přijď sem hrát za čtrnáct dní, ale ne dneska. Sleduju tě!" vpálil mu do tváře velšský sudí Nigel Owens.

Proč doporučil rozhodčí skotskému borci přijít na stadion za čtrnáct dní, je jasné. Na hřišti se v tu dobu budou prohánět fotbalisté místního Newcastlu, kteří na St. James Parku hrají své domácí zápasy v rámci Premier League.

VIDEO: Sudí si poradil na výbornou

tom souboji nebylo vůbec nic špatného. Jestli chceš takhle padat, přijď sem hrát za čtrnáct dní, ale ne dneska. Sleduju tě!" vpálil mu do tváře velšský sudí.

Více na https://isport.blesk.cz/clanek/ostatni/248638/sudi-na-ms-v-ragby-je-za-hrdinu-simulanta-poslal-na-fotbal.html?utm_source=isport.cz&utm_medium=copy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud