7. června 2017 • 12:49

Spor kvůli dotacím. Šéfové ČUS i ČOV opustili Národní radu pro sport

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spor o rozdělování státních dotací pro sport se přiostřuje. Sportovní svazy dopisem vyzvaly premiéra Bohuslava Sobotku, aby zajistil financování sportu. Podmínky nového programu pro dotace na činnost sportovních svazů, který vypsalo ministerstvo školství, považují zástupci sportovního prostředí za nesplnitelné. Kvůli ukončení komunikace ze strany ministerstva na svou funkci rezignovalo sedm členů Národní rady pro sport včetně všech tří místopředsedů, šéfa Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, předsedy České unie sportu Miroslava Jansty a starostky České obce sokolské Hany Moučkové.



Předsedové sportovních organizací po dnešním mimořádném zasedání poukázali na to, že stále nebyla svazům vyplacena ani koruna z programu V, který je zásadní pro jejich činnost. K dispozici jsou v něm čtyři miliardy korun.

Chtějí, aby byly peníze poslány za dříve schválených podmínek. "Jsme přesvědčeni, že není žádný důvod programy vyhlášené na začátku roku v současné době rušit. Žádáme, aby tyto neinvestiční programy vláda schválila a poslala ke svazům," uvedl po jednání Kejval.

Rozdělení prostředků ministerstvo zveřejnilo v polovině února, ale peníze neposlalo. Po podezření na ovlivňování přidělování dotací, kvůli kterému byli zadrženi tehdejší šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta a náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, ministerstvo školství vyplácení peněz sportovním svazům pozastavilo.

Absolutní nepochopení, říká Kejval

Odcházející ministryně Kateřina Valachová přislíbila, že všechny svazy obdrží do konce června sto procent dotací. Program pro jejich činnost ministerstvo vyhlásilo znovu s jinými podmínkami. Ty mimo jiné zabraňují tomu, aby svazy přeposílaly peníze klubům, což je podstatou jejich fungování.

"Včera jsme se na jednání dozvěděli, že to ani nesmíme posílat dolů. Naopak ty peníze ze svazů se ale posílají dolů trenérům, jednotlivým střediskům, akademiím a tak dále. Takže absolutní nepochopení toho, jakým způsobem ten program funguje," uvedl Kejval.

Sport nemá peníze, členové národní rady odstupují
Video se připravuje ...

Podle nových podmínek by svazy také měly mít třicetiprocentní spoluúčast. Žádnými jinými prostředky pro tyto účely ale podle Kejvala nedisponují. Předsedové svazů se dnes dohodli, že žádný svaz nebude žádat o peníze z nově vypsaného programu.

Vzhledem k tomu, že ministerstvo školství přestalo komunikovat s Národní radou pro sport a podmínky nového programu se sportovci nekonzultovalo, všichni přítomní členové tohoto poradního orgánu odstoupili.

Vypsání nového programu považují sportovní funkcionáři za absurdní také kvůli tomu, že podle vládních zásad už měly svazy peníze dostat. "Žádné programy neměly být vyhlašovány, protože do 31. března mělo být minimálně padesát procent, nejlépe sto procent finančních prostředků vyplaceno," poznamenal Jansta.

Sportovní funkcionáři o situaci v úterý jednali s ministryní, ale na své připomínky podle Kejvala nedostali uspokojivou odpověď.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud