Jonáš Bartoš
26. ledna 2014 • 14:03

Zraněný Nadal končil v slzách: Omlouvám se, dnes to opravdu nešlo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fyzicky nadupaná mašina se zadřela. Ve finále Australian Open chodil po kurtu jen stín třináctinásobného grandslamového šampiona. Rafael Nadal přes velkou bolest zad duel s Wawrinkou dohrál. Dokázal urvat jeden set, statečně bojoval až do konce. „Bylo nemožné, abych dnes předvedl nejlepší výkon,“ smutně konstatovala poražená světová jednička.



Od začátku zápasu vypadal na kurtu zvadle. Chyběla jeho typická gesta, zaťaté pěsti či burcující pokřiky. Rafael Nadal bojoval sám se sebou. Už při rozcvičce ho zradila záda, kvůli bolesti dohrál finále v Melbourne se sebezapřením.

Když v průběhu druhého setu požádal o zdravotní pauzu a zmizel v útrobách Rod Laver Areny, publikum nespokojeně bučelo. Lidé chtěli vidět velkou show, bitvu nejlepších světových tenistů. Dav ale rychle pochopil, že Nadal si zdravotní problémy nevymýšlí. Podával o deset až patnáct kilometrů pomaleji, nedokázal včas dobíhat míče. Bolestivě zkřívaný obličej vypovídal o všem. Nadal prostě nemůže Wawrinkovi konkurovat, o šampionovi je jasno.

Tentokrát nešlo o krvavý puchýř ani bolavá kolena, která Nadala trápila v minulosti a donutila ho k téměř roční herní pauze. Španělského bijce zradila záda, která si nechal ošetřovat. „Fyzioterapeut zkoušel mé záda zlepšit. Jenže během zápasu už s tím nešlo příliš dělat. Opravdu jsem si dnes hodně zkusil,“ popisoval krušné chvíle na kurtu.

Nadala během finále s Wawrinkou trápily zdravotní problémyFoto Reuters

„Poslední, co jsem chtěl udělat, bylo vzdát. To nesnáším, obzvlášť ve finále,“ řekl Nadal. „Bylo to pro mě hodně složité. Celý rok pro takové momenty tvrdě dřete, pak přijdete na kurt a víte, že nemůžete podat nejlepší výkon,“ mrzelo ho.

Přesto Nadal zápas nezabalil, rozhozenému Wawrinkovi dokonce vzal set. „Nebyla to lehká situace, ale pral jsem se až do konce. Snažil jsem se zápas dokončit co nejlépe. Kvůli fanouškům, soupeři, kvůli sobě. Zkoušel jsem úplně všechno, ale dneska bylo nemožné zápas vyhrát. Soupeř hrál příliš dobře,“ uznal kvality švýcarského outsidera, se kterým prohrál první zápas profesionální kariéry.   

Světová jednička se nechtěla ve svém zranění příliš pitvat. „Teď není pravá chvíle, abych mluvil o svém zranění. Je to Stanův den, ne můj. Jsem pochopitelně hrozně zklamaný, mrzí mě, co se stalo. Ale takový je sport, takový je život,“ prohlásil Nadal na tiskové konferenci.

Při vyhlašování se mu na kurtu v očích leskly slzy. „V první řadě chci pogratulovat Stanovi, výhru si vážně zaslouží. Je to můj velký přítel. Pokud mě někdo měl porazit ve finále grandslamu, pak je to on,“ zdůraznil sedmadvacetiletý tenista. „Moc se omlouvám, že jsem skončil takovým způsobem. Dělal jsem všechno možné, ale dneska to opravdu nešlo,“ dodal zklamaný tenisový velikán, než mikrofon předal šampionovi Australian Open.

Tím je pro rok 2014 zcela zaslouženě Stanislas Wawrinka. Cestou turnajem dokázal porazit první dva hráče světa, což se na grandslamu nikomu nepovedlo dlouhých 21 let. Zvládl i vyrovnané semifinále s Tomášem Berdychem.

Poprvé od roku 2009 vyhrál grandslam někdo jiný než příslušník „velké čtyřky“ tedy Rafael Nadal, Novak Djokovič, Roger Federer a Andy Murray. Před pěti lety se na US Open radoval Juan Martin del Potro.

Rafael Nadal a jeho bolestí zkřivený obličej ve finále Australian Open
Rafael Nadal a jeho bolestí zkřivený obličej ve finále Australian Open

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud