22. ledna 2016 • 14:35

Berdych zkrotil šílence. Kyrgios se hádal se sudím i házel raketou

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nekontrolovatelný blázen, nebo obrovský talent představující budoucnost světového tenisu? Pro Nicka Kyrgiose platí obojí. V napínavém souboji s Tomášem Berdychem o postup do osmifinále Australian Open předvedl domácí hráč obě tváře. Zejména v prvních dvou setech se hádal se sudím, házel s raketou a stěžoval si na diváky. Zkušenější Berdych zachoval klid, nevychovaného soupeře zkrotil a po výtečném výkonu slaví zasloužený postup.



První dva sety šly v rychlém sledu. Berdych výtečnou hrou drtil o deset let mladšího protivníka, se kterým hrál poprvé v životě. Bouřlivák Kyrgios, podporovaný zaplněnou Rod Laver Arénou, se vůbec nemohl chytit.

Viditelně rozhozený Australan na kurtu předváděl velké herecké scény. Často mlátil s raketou, s ukřivděným obličejem peskoval rozhodčího, případně diváky. Prezentoval se tak, jak už při velkých zápasech mockrát. Nastoupil v triku podobnému basketbalovému dresu, v obličeji frajerský, až drzý výraz. Během zápasu měl neustálé připomínky, čímž se často snaží své protivníky rozhodit.

"Už jsem s takovými typy hrál. Snažil jsem se nedívat moc přes síť, soustředil jsem se na míček," uvedl po utkání Berdych a ocenil i férové australské publikum, které dokonce při některých excesech na Kyrgiose bučelo.

Nejdramatičtější scénu předvedl za stavu 3:6, 4:5. Kyrgios si u rozhodčího stěžoval, že z publika slyší uprostřed výměn příliš hlasitou muziku. „Proč nepřerušíš hru, když ta muzika hraje tak nahlas?! Můžeš vzít mikrofon a zařídit to,“ štěkal o pauze po druhém setu na hlavního sudího na umpiru Jamese Keothavonga.

VIDEO: Naštvaný Kyrgios se hádá s rozhodčím 

Poté se trochu zklidnil a začal předvádět tenis, se kterým pronikl na 25. místo světového žebříčku, ačkoliv momentálně mu patří 30. pozice. Ve třetím setu Berdycha vyprovodil takřka kanárem (6:1), dostal se do laufu. Český tenista ale nakonec náskok ustál a zápas ukončil ve čtvrté sadě, kterou ovládl v poměru 6:4.

Teprve dvacetiletý Kyrgios patří mezi nastupující tenisovou generaci. Platí za excentrického, bouřlivého hráče, několikrát už překročil hranici slušného chování. Nerespektuje základní tenisová pravidla, provokuje a uráží i výrazně zkušenější borce.

V srpnu na turnaji v Montrealu šokoval přímo na kurtu Stana Wawrinku. „Sorry, Stane, ale kámoš ti spal s přítelkyní,“ prohlásil. Hovořil o rok mladším parťákovi z Austrálie Thanasisu Kokkinakisovi, z celé věci byl obří skandál.

V tenisovém prostředí sklidil bouři nevole, ostře se proti němu ohradil i Tomáš Berdych. „Na kurtu povídá zbytečně moc. Tak ať jde hrát basket, tohle do tenisu nepatří. Když si bude něco mumlat do ručníku, to je jeho věc. Ale nemůže to vykládat do mikrofonů na kurtu,“ vzkázal nevychovanému hráči.

V prvním vzájemném duelu velkohubého Australana umlčel. A po bravurním výkonu proklouzl přes nebezpečného Kyrgiose mezi nejlepších šestnáct tenistů prvního grandslamu sezony.

Nick Kyrgios ve vášnivé debatě s rozhodčím během utkání s Tomášem Berdychem
Nick Kyrgios ve vášnivé debatě s rozhodčím během utkání s Tomášem Berdychem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud