Jan Jaroch
3. října 2012 • 15:19

Finále Davis Cupu za osm tisíc. Chceme vydělat, netají se organizátoři

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec dohadů. Čeští tenisté budou bojovat ve finále Davis Cupu od 16. do 18. listopadu v hale, kterou si přáli. Obhájce ze Španělska přivítají na rychlém povrchu v pražské O2 Areně. Pokud chcete být u toho, musíte si připlatit. Nejdražší lístky na tři dny stojí 7990 korun, nejlevnější 1990 korun. Do prodeje by měly jít v týdnu od 22. října.



Pražská O2 Arena bude první halou v historii, která bude v jeden rok hostit finále Fed Cupu i Davis Cupu. „Věřím, že nás čeká trojboj, na který Česká republika nezapomene,“ připomněl šéf pořádající agentury Česká sportovní Miroslav Černošek i exhibici mezi Marií Šarapovovou a Petrou Kvitovou (29. října).

Finále v O2 Areně

Jednání o tom, zda se finále Davis Cupu uskuteční v O2 Areně, začala již před posledním setem zápasu Tomáše Berdycha proti Carlosi Berlocqovi. Ještě než český lídr stvrdil postup v Argentině, zvedl Černošek telefon a začal sondovat terén. Pražská hala byla pro finálový víkend zabraná hudební akcí Transmission, její promotéři nakonec souhlasili s přesunutím termínu a dočkají se i finanční kompenzace. „Není ale nijak výrazná a bude na ní participovat i O2 Arena. Tlak na promotéry byl veliký, i pro tu firmu by nebylo dobře, kdyby tam pořádali diskohrátky místo Davis Cupu,“ řekl Černošek.

Drahé vstupenky

Organizátoři z České sportovní nezastírají, že počítají se ziskem. „Budu upřímný, nemá cenu to zastírat. Vezměte si, že reklamy při finále Fed Cupu i Davis Cupu si prodává ITF. A pokud máte mít nějaký příjem, je ze vstupného. My jsme zatím bohužel hráli všechny atraktivní zápasy venku, třeba po finále Davis Cupu v Barceloně jsme byli minus sedm milionů. Poprvé teď máme šanci získat finanční prostředky způsobem, který je jediný možný,“ obhajoval Černošek cenu vstupenek.

Ta do prvního patra O2 Areny dělá 7990 korun a do čtvrtého se pohybuje mezi 1990-3990 korunami na tři dny. Kapacita haly bude 13 500 míst, do prodeje půjde zhruba 10 000 lístků. Začít by se měly prodávat v týdnu od 22. října.

„Vstupenky nejsou pro normálního návštěvníka, který je zvyklý chodit do Ostravy nebo do Prahy, úplně nejlevnější. Ale cena vychází z významu akce a z průměru cen, které byly nastaveny po dohodě s ITF v různých pořadatelských městech za posledních 5 let,“ pravil Vladimír Šafařík z České sportovní.

„Podle reakcí, které mám, tak nejenže bude vyprodáno, ale lidi budou přepadávat z ochozů,“ tvrdí Richard Benýšek, předseda představenstva společnosti Bestsport, která halu provozuje. Zájem o finále nemůže zmenšit ani absence Rafaela Nadala, jenž se po zranění vrátí pravděpodobně na kurty až 27. prosince na exhibici v Abú Zabí.

Dorazí legendy?

Poslední finále v roce 2009 ve Španělsku pošpinila kauza „klauniáda“, jak tehdy Tomáš Šmíd nazval necitlivé pozvání vítězů Davis Cupu z roku 1980. Již dnes je jisté, že se pražského finále zúčastní největší hvězda tehdejšího týmu Ivan Lendl.

„Musel jsem ale na Ivanovi zapracovat,“ prozradil Černošek. „Ivan mi k finále pogratuloval poměrně rychle a oznámil, že bohužel nemůže být přítomen. Říkal jsem mu, že s ohledem na naši spolupráci, protože chystáme projekty na příští rok, by bylo dobré, aby tady byl. A tak si to zařídil,“ popisoval Černošek.

Pozvání zbylých tří vítězů Jana Kodeše, Tomáše Šmída a Pavla Složila je teď podle něj na Českém tenisovém svazu. „My nejsme partnery tenistů, ale partnery fedcupového a daviscupového týmu,“ zdůraznil. ITF plánuje během finále ocenit Lendla za přínos Davis Cupu. „Mám pocit, že Ivan by byl rád, kdyby tam byli i někteří jiní hráči, aby se cítil dobře,“ uznal Černošek.

Ivan Lendl se zúčastní finálového boje českých tenistů se Španělskem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud