28. srpna 2017 • 22:20

Zlepšila jsem se, raduje se Kvitová po výhře na US Open. Plíšková vtipkovala

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká tenistka Kristýna Plíšková se stala letos první postupující ze všech hráčů na grandslamovém US Open. Svůj zápas prvního kola zvládla na betonech v New Yorku za necelou hodinu. První kola na grandslamech letos zvládla i Petra Kvitová. Po ošklivém zranění prstů levé ruky vyhrála úvodní zápasy na French Open, ve Wimbledonu i nyní na US Open. Ráda by ale konečně vyhrála i druhé kolo, což se jí zatím letos příliš nedaří.



"Měla bych dostat nějakou cenu, to se mi ještě nestalo," smála se spokojeně Plíšková po výhře nad Japonkou Misu Egučiovou dvakrát 6:2.

Kristýna Plíšková se do hlavní soutěže závěrečného grandslamu sezony vrátila po třech letech. "Loni jsem tady hrála kvalifikaci, to byla hrůza," vzpomínala na loučení s "kanárem", který jí uštědřila Srbka Kruničová ve 2. kole kvalifikace.

Před rokem figurovala na 122. místě světa a nyní je o 81 příček výše. Jen o kousek jí uniklo nasazení v hlavní soutěži US Open. "Je to pokrok. Ale ani loni jsem nehrála jiný tenis. Jen jsem se celkově zklidnila a dala jsem tomu větší víru a řád. Pořád mám obrovské rezervy. Krok do nebe to nebyl," řekla.

V New Yorku už hraje druhý turnaj po bizarním zranění z konce července. Na akci v Nan-čchangu si ve 2. kole zranila prst od větráku na kurtu a musela odstoupit. "Chtěla jsem jim vysvětlit, aby větrák foukal na mě. Seklo mě to ale do levého palce a měla jsem šest stehů. Tohle by se na WTA nemělo stávat," řekla.

Cítila jen seknutí a nečekala, že by mohla krvácet. Až rozhodčí hráčce oznámil, že má všude dost krve. "Byla jsem z toho v šoku," popsala své pocity Plíšková a dodala: "Začalo mě napadat všechno možné. Ještě když vím, co se stalo Petře. Cítím to, necítím to? Za jak dlouho budu moct hrát? Byla jsem strašně zklamaná a smutná."

Ještě v Číně Plíškové palec zašili. "Nemocnici jsme si představovala hezčí. Přiřadili mi Číňanku, co překládala. Ale zašili to prý dobře a postarali se o mě dobře. Zůstala jsem tam ještě den, abych nedostala infekci, a pak letěla domů," řekla.

Kvůli zranění přišla o turnaje ve Stanfordu a v Torontu. Hrála znovu až v New Havenu, kde prošla kvalifikací a skončila v 1. kole. "Škoda, že jsem měla pauzu, ale zápasy teď mají aspoň větší šťávu. Odpočinula jsem si," řekla.

Na turnajích si z ní dělají legraci. "Furt slyším: 'Bacha, tamhle je větrák, běž radši obloukem!' To mi asi zůstane, ale já si z toho dělám taky srandu."

Po Wimbledonu se její sestra, dvojče Karolína, stala světovou jedničkou. "Mě se to netýká, to je její kariéra. Není mým hnacím motorem," prohlásila stroze levou rukou hrající Kristýna. Hlavně byla ráda, že se se sestrou nepotkaly v 1. kole. "Trošku jsem měla strach, že to přijde. To by máma asi nepřežila," uvedla.

Podle serveru WTA spolu mají na mezinárodních akcích vyrovnanou bilanci 4:4. "Do osmnácti jsme spolu hrály skoro furt a měly jsme stejného trenéra," řekla Kristýna Plíšková a tuší, že se další vzájemný zápas blíží. "Třeba to bude ve finále," přála si.

Kvitová chce zlomit prokletí druhých kol

"První kola jsou hrozně nepříjemná a nevím, co od sebe čekat. Teď se mi to daří nějak dotáhnout. To je za poslední léta bonus. Jsem ráda, že jsem se zlepšila," řekla Kvitová po výhře dvakrát 7:5 nad Jelenou Jankovičovou ze Srbska.

Před cestou do New Yorku dvojnásobné vítězce Wimbledonu nevyšel turnaj v New Havenu, proto si ulevila, že má vstup do US Open zdárně za sebou. "Zápas nebyl jednoduchý. Jelena je bývalá světová jednička, nikdy pro mě nebyla lehká soupeřka. Sice ji trápí zranění, ale pořád hraje nepříjemně. V důležitých chvílích zaváhala a já jsem naštěstí zabrala. I proto se výsledek naklonil na mou stranu," řekla.

Od návratu na dvorce hraje osmý turnaj a před US Open dokázala na první výhru navázat jen v Birminghamu, kde nakonec turnaj vyhrála. "Druhá kola jsou horší. Chtěla bych to už zlomit, ale letos to ani tolik nepočítám," řekla Kvitová.

Ve Flushing Meadows se nyní střetne s Alizé Cornetovou. S Francouzkou se utkaly jednou a před pěti lety právě ve 2. kole US Open vyhrála Češka. "Má nebezpečný bekhend, liftuje z forhendu, ale zatím na zápas nemyslím," řekla Kvitová.

Za poslední tři roky se kdysi neoblíbené US Open změnilo ve výsledkově nejlepší grandslam Kvitové. "To je docela paradox. Je pravda, že New York už mi tolik nevadí. Možná si na něj zvykám. Nacházím si svou cestu, daří se mi zůstávat víc v klidu. Netrávím v areálu zbytečný čas. Odjedu, jakmile můžu," řekla.

Je stále vděčná, že po hrůzostrašném zážitku z přepadení a následné operaci všech pěti pořezaných prstů levé ruky vůbec hraje tenis. Snaží znovu cítit jako "normální" hráčka. "Jsem zajetá v normálu. Objíždím turnaje a už je to lepší než na začátku, kdy jsem nevěděla, co bude, a kladla se očekávání," řekla a jedním dechem dodala: "Já už asi nikdy nebudu normální hráčka kvůli zážitku, co se mi stal."

Výsledky tenisového turnaje US Open

Muži
Dvouhra - 1. kolo

Čilič (5-Chorv.) - Sandgren (USA) 6:4, 6:3, 3:6, 6:3, Tsonga (8-Fr.) - Copil (Rum.) 6:3, 6:3, 6:4, Isner (10-USA) - Herbert (Fr.) 6:1, 6:3, 4:6, 6:3, Carreňo (12-Šp.) - King (USA) 6:3, 6:2, 7:6 (7:5), Kukuškin (Kaz.) - Ferrer (21-Šp.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:1, Anderson (28-JAR) - Aragone (USA) 6:3, 6:3, 6:1, Schwartzman (29-Arg.) - Berlocq (Arg.) 6:2, 6:1, 6:3, Mayer (Něm.) - Dutra Silva (Braz.) 7:5, 0:6, 6:3, 6:4, Johnson (USA) - Almagro (Šp.) 6:4, 7:6 (7:2), 7:6 (7:5), Donskoj (Rus.) - Haider-Maurer (Rak.) 7:6 (7:3), 5:1 skreč, Paire (Fr.) - Lacko (SR) 6:3, 6:2, 7:6 (7:5), Čong Hjon (Korea) - Zeballos (Arg.) 3:6, 7:6 (10:8), 6:4, 6:3.

Ženy
Dvouhra - 1. kolo

Görgesová (30-Něm.) - Becková (Něm.) 6:1, 6:0, Keninová (USA) - Davisová (32-USA) 7:5, 7:5, Sakkariová (Řec.) - Bertensová (24-Niz.) 6:3, 6:4, Tuan Jing-jing (Čína) - Liuová (USA) 7:6 (10:8), 7:6 (7:3), Kozlovová (Ukr.) - Beguová (Rum.) 6:2, 7:6 (9:7).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud