Jiří Punčochář
30. května 2011 • 07:00

Supertalent tenista Urbánek (20) leží v kómatu

Vstoupit do diskuse
37
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Jeden z největších talentů českého tenisu posledních let, levák Radim Urbánek, leží v kómatu v olomoucké fakultní nemocnici. Poté, co ho minulý pátek v Prostějově srazil vlak, bojuje Urbánek (20) s těžkým zraněním hlavy a hrudníku o život. Lékaři mu dávají naději zhruba třicet procent.



Železniční koleje v Prostějově jsou místem hrůzy. V lednu na nich našel smrt plavecký reprezentant Ondřej Palatka, minulý pátek tam vlak srazil tenistu Radima Urbánka.

Toho se nyní pokoušejí zachránit lékaři na jednotce intenzivní péče neurochirurgické kliniky olomoucké fakultní nemocnice.


„Mohu potvrdit přijetí dvacetiletého pacienta po střetu s vlakem. Má těžká zranění hlavy a hrudníku a je v komatu. Vzhledem k tomu, že jeho stav je velmi vážný, je prognóza nejistá,“ sdělil deníku Sport Egon Havrlant, mluvčí nemocnice.

Šance, že Urbánek svá zranění přežije, je podle lékařů údajně třicetiprocentní. Rodina již těžce zraněného sportovce navštívila.

„Je to obrovská tragédie,“ hlesl majitel prostějovského klubu Miroslav Černošek. S ohledem na rodinu a citlivost tématu nechtěl o události hovořit. „Radim je velice oblíbený kluk, který byl součástí prostějovského tenisu. Je to velmi smutná situace a nesmírná tragédie pro jeho rodinu,“ řekl.

Urbánek měl už dnes nastoupit k zápasu na prostějovském challengeru UniCredit Czech Open. Od dorosteneckého věku, kdy byl českou jedničkou, šla jeho kariéra strmě nahoru.

V roce 2005 se stal Talentem roku českého tenisu, v šestnácti byl nejlepším juniorem světa a předvídala se mu skvělá budoucnost.

Předloni jako osmnáctiletý už trénoval s daviscupovým týmem a svým důrazným leváckým servisem připravoval Berdycha se Štěpánkem na francouzského ranaře Llodru.

„Dejme tomu, že ten servis mi letí stejně, k tomu chodím na síť, takže v Česku asi opravdu nikdo jiný nemá stylově k Llodrovi tak blízko jako já. Dvě stě kilometrů v hodině už dám, ale on je samozřejmě zkušenější, je mnohem vyhranější,“ vyprávěl tehdy.

Za to, že se momentálně pohybuje na žebříčku ATP až ve druhé tisícovce, může hlavně jeho ambice studovat dobře na vysoké škole. Rozhodoval se, čemu dá v životě přednost.

„Radim je velmi inteligentní a nebyl schopný se rozhodnout, jestli škola, nebo tenis, tak šel v tenise trochu dolů. Ale mysleli jsme si, že se zlepší. Na juniorském mistrovství světa do 16 let vyhrál všechny zápasy,“ řekl Černošek.

Nikdo zatím neví, proč k tragédii došlo. Je možné, že si v kolejišti pouze krátil cestu a se sluchátky na uších nezpozoroval, že se za jeho zády řítí vlak.

Strojvedoucí vlaku směr Kostelec na Hané použil rychlobrzdu, ale srážce zabránit nemohl. Podle deníku Blesk mladý tenista možná na kolejích seděl nebo stál.

Vstoupit do diskuse
37
Články odjinud


Články odjinud