19. října 2014 • 18:02

Berdych získal jubilejní desátý titul! Turnaj mistrů se blíží

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych získal jubilejní desátý titul v kariéře. Počet svých triumfů zaokrouhlil dnes ve Stockholmu, kde splnil roli turnajové jedničky a ve finále porazil Bulhara Grigora Dimitrova po boji 5:7, 6:4 a 6:4. Zároveň se znovu přiblížil páté účasti na Turnaji mistrů za sebou.



S deseti triumfy se Berdych vyrovnal Petru Kordovi. Lepší jsou z českých rodáků už jen Karel Nováček (13) a Ivan Lendl, který se radoval z 94 vavřínů.

Devětadvacetiletý Berdych v duelu s obhájcem titulu Dimitrovem měl na dosah už první sadu. Od stavu 5:3 ale prohrál čtyři gamy v řadě a při setbolu poslal smeč do sítě.

Od druhé sady Berdych excelentně podával. Ve zbytku utkání nepovolil soupeři ani jeden brejkbol a vždy zaútočil na začátku setů. V první hře druhé i třetí sady dokázal prolomit Dimitrovovi servis, což mu stačilo k zisku setů stačilo. Zápas ukončil po dvou hodinách a dvaceti minutách svým třináctým esem.

"Byl to velice vyrovnaný zápas na tři sety a nejlepší zápas na konec turnaje. Vyhrát může jen jeden a já jsem byl ten trošku šťastnější," řekl Berdych.

Svěřenec kouče Tomáše Krupy má letos za sebou páté finále a uspěl stejně jako v únoru v Rotterdamu. Finálové zápasy v Dubaji, Oeiras a Pekingu prohrál. V jedné sezoně Berdych vyhraje více než jeden turnaj teprve podruhé v kariéře. Dva turnaje ovládl také v roce 2012, kdy se radoval právě ve Stockholmu a v Montpellier.

Ve švédské metropoli překonal počtvrté za sebou metu 50 vítězných zápasů v sezoně, což je známka vydařeného roku. Finálová výhra nad Dimitrovem byla už jeho jednapadesátá. Nejvíce duelů Berdych vyhrál předloni - celkem 61.

V žebříčku této sezony pro Turnaj mistrů v Londýně, kam se kvalifikuje nejlepší osmička, má Berdych po titulu ve Stockholmu 4105 bodů a je sedmý.

Tomáš Berdych od druhého setu vládl
Tomáš Berdych od druhého setu vládl

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud