Pavel Novotný
9. listopadu 2015 • 12:45

Co nevíte o Šarapovové? Útěk před Černobylem i chudoba na Floridě

Vstoupit do diskuse
0
  • Co možná nevíte o Marii Šarapovové?Co možná nevíte o Marii Šarapovové?FOTO: sport

    Hvězdy v podobě Petry Kvitové či Lucie Šafářové? Z českého pohledu určitě ano, ale tou nejzářivější kometou, která přitahuje pozornost celého světa, bude o víkendovém fedcupovém finále mezi českými a ruskými tenistkami v pražské O2 Areně bezpochyby Maria Šarapovová. Vítězka pěti grandslamových turnajů však má za sebou nejen kariéru plnou úspěchů, ale i řadu dalších věcí, které jste o ní možná nevěděli.

  • Útěk před Černobylem

    Maria Šarapovová se narodila roku 1987 v sibiřské Ňagani, tedy zhruba rok potom, co došlo v ukrajinském Černobylu k jaderné havárii. Rodiče, kteří do té doby žili v běloruském městě Homel, které leží nedaleko katastrofou zasaženého města, se na Sibiř ze strachu z následků tragédie přestěhovali.

    Při pražské exhibici se diváci rozhodně nenudiliFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Setkání s Navrátilovou

    Velmi výraznou úlohu v kariéře mladičké Rusky hrála i Martina Navrátilová. Když sedmiletá Maria navštěvovala v Moskvě tenisový kurz vedený legendární tenistkou, byla to právě osmnáctinásobná grandslamová vítězka, která rozpoznala její obrovský talent a doporučila ji do floridské tenisové akademie Nicka Bollettieriho. Od té doby Maria ve Spojených státech trvale žije.

    Maria Šarapovová pózuje před objektivy fotografůFoto profimedia.cz

  • Otec myl nádobí

    Na těžké začátky v Severní Americe vzpomíná především otec ruské tenistky. S nulovou znalostí angličtiny a minimální hotovostí myl na Floridě nádobí a vystřídal řadu mizerně placených zaměstnání, aby zaplatil dceři tenisové hodiny do doby, než dosáhne požadovaného věku pro přijetí do slavné akademie. 

    Maria Šarapovová vyhrála i svůj třetí zápas na Turnaji mistryňFoto Reuters

  • Vztahy s Vujačičem a Dimitrovem

    Už jako hvězda první velikosti chodila Maria Šarapovová se srbským basketbalistou Sašou Vujačičem. V roce 2012 prosákly na veřejnost zprávy o údajném zasnoubení slavného páru, sama Maria to však nikdy nepotvrdila. Po dvou letech se vztah rozpadl. Dalším milým v životě Rusky byl bulharský tenista Grigor Dimitrov. Oba však dali nakonec přednost svým kariérám a po roce se rozešli.

    Maria Šarapovová a Grigor Dimitrov zažívají pohádkový vztahFoto profimedia.cz

  • Nejbohatší sportovkyně světa

    36 484 486 milionů dolarů neboli zhruba 900 milionů korun. Tolik si během své dosavadní tenisové kariéry osmadvacetiletá Ruska vydělala. Ale buďte si jisti, že na jejich reklamních aktivitách je tato cifra ještě několikanásobně vyšší.  Časopis Forbes ji opakovaně označil za nejbohatší sportovkyni světa.

    Esquire se může pochlubit Marií na titulní straněFoto facebook.com

  • Nejkrásnější i nejhlasitější

    Je jasnou hvězdou titulních stránek řady módních časopisů. Maria Šarapovová patří už dlouhá léta mezi nejen nejkrásnější tenistky, ale i sportovkyně světa. Její marketingová cena je tím pádem obrovská. Stejně tak se ale drží na popředí i v intenzitě hlasového projevu, který její hru provází. Při její agresivní hře si divák kromě nesporných půvabů Rusky musí "vychutnat" i výkřiky na hranici 105 decibelů, které s přehledem vyrovnají zvuk sirény.

    1. Maria Šarapovová (tenis) - 29,7 mil. dolarú (720 mil. korun)Foto Reuters

  • Popularita na sociálních sítích

    O popularitě ruské krásky není třeba pochybovat. Důkazem budiž i počet jejich příznivců na sociálních sítích. V roce 2015 se stala první tenistkou či tenistou, který na Facebooku získal přes 15 milionů fanoušků. Na Twitteru se toto číslo pohybuje přes 1,88 milionů.

    Společné foto Kvitové se ŠarapovovouFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Nadace a charita

    Maria Šarapovová je stejně jako řada dalších tenistů a tenistek velmi aktivní i pokud jde o nadační programy. Každým rokem investuje peníze do své nadace, která pomáhá zmenšovat následky černobylské tragédie z roku 1986, peníze věnuje i do projektu na rozvoj vzdělávání dětí v zasažené oblasti a celé řady dalších programů.

    Hvězdy světového tenisu: Roger Federer a Maria ŠarapovováFoto profimedia.cz

  • Na US Open jako

    Obrovská popularita Marie Šarapovové stojí i za vznikem vlastní řady bonbónů s názvem "Sugarpova". Snaha o zpopularizování výrobku došla tak daleko, že Maria chtěla před US Open v roce 2013 vystupovat pod jménem své cukrovinky. Soud však její žádosti o dočasnou změnu jména nevyhověl.

    Šarapovová do svých bonbónů investovala na úvod přes 300 milionů korun, po světě se prodalo do konce roku 2014 kolem 3,5 milionů pytlíků.

    Ruská tenistka Maria Šarapovová představila v Austrálii svoji značku bonbonůFoto EPA

  • Prokletí jménem Serena

    Na světovém okruhu vyhrála Maria Šarapovová 35 turnajů, z toho pět grandslamů. Nebýt však tenistky jménem Serena Williamsová, bylo by jich mnohem více. Důkaz? S Američankou odehrála blonďatá dračice dvacet zápasů, vyhrála jen dva. Navíc hned ty první, v roce 2004. Od té doby odešla ze všech následujících osmnácti střetnutí jako poražená.

    Maria Šarapovová to na Sereru prostě neumíFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud