Pavel Novotný
10. března 2016 • 18:10

Nadal se tvrdě opřel do Šarapovové, své si řekla i Kvitová

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový velikán Rafael Nadal neunikl během kariéry nařčení, že za jeho rychlými návraty po zranění a nezdolné kondici nestály vždy jen férové prostředky. Podle svých slov by si ale nikdy žádný doping nevzal. Pro prohřešek Marie Šarapovové, která se přiznala k užívání zakázaného léku, nemá Španěl pochopení. "Je to absolutní selhání, za které musí zaplatit. Neexistuje pro to omluva," pálí do Rusky bývalá světová jednička. Své si k celé události řekla i česká jednička Petra Kvitová. 



Náročná Nadalova hra mající svůj základ v brutální fyzické přípravě a silové hře si vyžádala už řadu zranění. Problémy má rodák z Mallorky především s koleny, kvůli kterým je mu odborníky předpovídán brzký konec aktivní kariéry. 

Přesto se podle svého vyjádření Nadal nikdy neuchýlil k tomu, aby si pomohl k rychlejšímu návratu na kurty podobnou látkou, která byla diagnostikována v těle Marie Šarapovové po letošním Australian Open.

Vše o dopingové kauze Šarapovové čtěte ZDE »

Pětinásobná grandslamová vítězka byla pozitivně testována na užití zakázané látky meldonium, který je od začátku roku na seznamu zakázaných medikamentů. Lék, který se vyrábí v Lotyšsku, kromě jiného pomáhá s rychlejší regenerací a zlepšuje fyzickou kondici. Za to hrozí Šarapovové trest až na čtyři roky bez tenisu. 

Z braní podpůrných a zakázaných prostředků byl v minulosti opakovaně obviněn i čtrnáctinásobný grandslamový šampion. Nic podobného mu ale nebylo nikdy prokázáno.

Doping? Lhal bych jen sám sobě


"Už jsem ze všech těch řečí unavený. Jsem zcela čistý, nikdy jsem si žádným dopingem nepomáhal. Nikdy jsem neměl ani myšlenku něco takového zkusit," uvedl podle serveru bbc.com Nadal. 

"Věřím v náš sport a jeho hodnoty. Jsme příkladem pro děti a nemůžeme si dovolit žádné prohřešky. Pokud bych dělal něco špatného, lhal bych sám sobě a to by na tom bylo to nejhorší," pokračuje rodák z Mallorky. 

Přímé obvinění z braní dopingu přistálo na Nadalovu hlavu v roce 2011 od bývalého francouzského tenisky Yannicka Noaha, který napsal, že důvodem Španělových úspěchů je užívání zakázaných prostředků.

Ruská tenistka Maria Šarapovová na tiskové konferenci přiznala užívání zakázané látkyFoto Reuters

V podobném duchu vystoupil v roce 2013 i bývalý belgický tenista Christophe Rochus, který na otázku na dominanci Rafaela Nadala na French Open v předcházejícím roce reagoval zpochybněním jeho výkonů tím, že si Španěl pomáhal zakázanými preparáty. 

Nadal se veškerým obviněním, které často souvisely s jeho rychlou rekonvalescencí, bránil vysvětlením, že při své léčbě užíval nové metody terapie pomocí krevní plazmy a kmenových buněk.  

"V mé kariéře se nemám za co stydět. Nic neschovávám a nikdy jsem to nedělal. Všechny léčebné metody, které jsem  použil, byly legální a můžu to kdykoliv prokázat," reaguje Nadal.

"Někdy nové metody fungovaly, jindy ne. Právě proto jsem si musel dát sedmiměsíční přestávku. Léčbu pomocí kmenových buněk jsem vyzkoušel kvůli svým kolenům dvakrát a pokaždé fungovala výborně. Nikdy jsem nedělal nic nezákonného či špatného," pokračuje devítinásobný vítěz French Open. 

Kvitová: Tohle je pro Marii špatné


Případ Marie Šarapovové, která užívala meldonium kvůli nedostatku hořčíku, na úpravu problémů se srdečním tepem a jako prevenci proti cukrovce, nechápe. "Já vždycky bral to, co mi řekl doktor. Nikdy bych si nevzal nic, co bych neznal nebo čím bych si nebyl jistý."

"Nerozumím tomu, jak se jí to mohlo stát, ale už to nejde vzít zpět. Měla by být potrestána. Chci věřit tomu, že se tak stalo neúmyslně a že nic takového neměla v plánu. V každém případě se jedná o hrubou nedbalost, za kterou musí zaplatit," nešetří ruskou krásku antukový král. 

K dopingovému skandálu kolem Marie Šarapovové se vyjádřila již řada osobností nejen z tenisového světa. Své si řekla i česká jednička Petra Kvitová . "Tohle je pro Marii velmi špatné. Všichni bychom měli dobře vědět, co užíváme," říká dvojnásobná wimbledonská vítězka.

Česká tenistka navíc přiznala, že mailové zprávy o zakázaných látkách nečte. "Není to potřeba, beru pouze vitamíny. Ale chybu může udělat každý, Tohle je alespoň příklad, že se dopingoví komisaři snaží udržet náš sport čistý a že nastavený systém funguje," uvedla na tiskové konferenci před svým prvním zápasem na Indian Wells Kvitová. 

Stranou nezůstala ani poslední vítězka Turnaje mistryň Agnieszka Radwaňská. "Pro tenis je to velice smutný den. Všichni jsme z toho šoku. Nikdo nic takového neočekával," říká Polka. 

Na straně Šarapovové zůstává například král světového tenisu Novak Djokovič . "Je mi Šarapovové moc líto, ale i takové věci se někdy stávají. Věřím, že se Maria na kurty vrátí a bude ještě silnější," vyjádřil jí podporu.

Maria Šarapovová maká na pláži v Los Angeles se svým trenérem
Maria Šarapovová maká na pláži v Los Angeles se svým trenérem

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud