Pavel Novotný
16. května 2016 • 18:04

Vynervovaný Djokovič. Pane sudí, jste borec, tleskám, zuřil po prohře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen šest her uhrál Novak Djokovič ve finále turnaje v Římě proti velkému rivalovi Andy Murraymu. Po hodině a 37 minutách si připsal teprve druhou porážku letošního roku. Pomineme-li čtvrtfinálovou skreč na turnaji v Dubaji s Felicianem Lópezem, jsou jedinými letošními přemožiteli světové jedničky Jiří Veselý a právě skotský tenista. Poslední porážku však srbská mašina nesla hodně těžce.



Unavený a pořádně podrážděný. Tak končil nedělní finálovou bitvu s Andy Murraym Novak Djokovič . Utkání prohrál poměrně hladce ve dvou setech dvakrát 3:6, na pozápasové tiskové konferenci však viděl příčiny hladké porážky i jinde než jen ve své hře.

Do parády si vzal především hlavního rozhodčího zápasu Damiana Steinera a organizátory turnaje, kterým vyčetl špatné načasovaní jednotlivých zápasů, které je podle něho k hráčům nespravedlivé.

"Hlavní rozhodčí byl dneska v ráži. Zjevně chtěl ukázat svoji autoritu a to se mu povedlo. Musím mu za jeho představení  pogratulovat a zatleskat," prohlásil sarkasticky na tiskové konferenci Srb.

VIDEO: Andy Murray ve finále přehrál Novaka Djokoviče

Světová jednička od začátku za svým finálovým soupeřem zaostávala. Když Djokovič poprvé prohrál za stavu 2:1 pro Murrayho podání, dostal za své chování první napomenutí do rozhodčího. Od té doby to šlo s jeho výkonem i psychickým rozpoložením dolů.

Na deštěm zkrápěné a kluzké antuce marně hledal tempo, první set ztratil za 47 minut 3:6. Rytmus nenašel ani v sadě druhé, o své podání přišel hned dvakrát, na Skotův servis naopak nevyzrál ani v jednom případě.

"Kurt byl hrozný, jen v úvodních třech gamech jsem si dvakrát nebo třikrát málem podvrhnul kotník. Ptal jsem se rozhodčího, jestli opravdu musí čekat, až se něco stane, až dojde k nějakému zranění. On je přece zodpovědný za to, v jakém stavu je dvorec," stěžoval si po utkání Djokovič.

Tím však s protesty neskončil. "Je opravdu směšné, když rozhodčí testuje kurt v běžné obuvi a na základě toho určí, zda povrch klouže, nebo ne. A pak vám řekne, že všechno je v pohodě. Tomu se opravdu musím smát. Jeho povinností je zajistit, aby byl kurt pro hráče bezpečný. Jediné, co jsem chtěl, bylo, aby nechal kurt upravit. To se ale nestalo," zuřila světová jednička.

Jedenáctinásobný grandslamový šampion však se stížnostmi neskončil. Terčem jeho kritiky se stalo i plánování zápasů.

Semifinálové utkání s Kei Nišikorim končil po více než tříhodinové bitvě až v sobotu po 23. hodině, jeho finálový soupeř tak měl po jednoduchém vítězství nad Francouzem Poullem (6:2, 6:1), které trvalo jen hodinu a dvě minuty, o několik hodin více času na odpočinek.

"Tohle ale není problém jen pořadatelů v Římě. Pamatuji si, jak jsem před lety hrál semifinálový zápas v Indian Wells s Murraym od desíti či jedenácti dopoledne. To je přece na této úrovni směšné, musí se to řešit," uzavřel Djokovič.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud