16. května 2016 • 16:59

Trenér pro Berdycha? Dovedl bych si představit Wilandera, říká Šavrda

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych se pod vedením trenéra Daniela Vallverdua herně příliš neposunul. Myslí si to trojnásobný grandslamový šampion Jan Kodeš. Bývalý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda by si v pozici superkouče u současné české jedničky dovedl představit Švéda Matse Wilandera.



Třicetiletý Berdych dnes oznámil, že po roce a pěti měsících ukončil s Vallverduem spolupráci. Pod jeho vedením vyhrál dva turnaje ATP, byl v semifinále Australian Open, ale na špičku v čele s Novakem Djokovičem nestačil.

"Významně tenisově se neposunul," konstatoval wimbledonský vítěz Kodeš v rozhovoru s ČTK. "To ale musí říct on sám, jestli se cítí, že se zlepšil. Už je v letech a musí si sám srovnat, co potřebuje."

"I když jim to zpočátku klapalo a Tomáš měl konzistentní výkonnost, pronikavý úspěch nepřišel," řekl Šavrda webu časopisu Tennis Arena a dodal: "Vzájemná spolupráce nebyla neúspěšná, ale Berdych si od ní jistě sliboval víc."

Superkouč je nezbytný

Otázkou je, jakého kouče Berdych potřebuje. "Běžně si musí poradit sám a na grandslamech je dobré mít poradce. Co se týče antuky, věděl bych, co mu poradit, ale nebudu to dělat přes noviny," řekl dvojnásobný král Roland Garros Kodeš.

Světová špička ukazuje, že tzv. superkouči jsou nezbytní. První hráč světa Djokovič má Němce Borise Beckera, Japonec Kei Nišikori Američana Michaela Changa a Brita Andyho Murraye vytáhl v minulosti Ivan Lendl . Právě s Lendlem Berdych v druhé půlce roku 2014 o možném angažování jednal, ale na spolupráci se nedohodli.

"Superkouči znásobují hráčův respekt a ještě dotvářejí jeho image," uvedl manažer klubu I. ČLTK Šavdra. "Nový trenér by měl být každopádně blízký Berdychově mentalitě. I kdyby se nabídl Connors, nebylo by to zřejmě optimální řešení. Naopak třeba takového Wilandera bych si představit dovedl."

Berdych začne Roland Garros asi bez kouče, ale nejspíš bude jednat rychle. "Hledání nového kouče nebude záležitostí dlouhých měsíců," řekl mluvčí českého daviscupového týmu Karel Tejkal pro server tenisovysvet.cz.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud