14. října 2011 • 11:28

Muž, který přežil pád JAKu. První video inženýra Sizova o hokejové katastrofě

Autor: bk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potlučený, se zafáčovanou hlavou. Ale také už s lehkým úsměvem na rtech. Palubní inženýr Alexandr Sizov před kamerami ruských reportérů vyprávěl, jak k havárii, při níž zemřeli hokejisté ruské Jaroslavli, došlo. "Hned před startem jsem tušil, že se blíží katastrofa," prozradil muž, který jako jediný přežil leteckou katastrofu. Podívejte se na video přímo z nemocnice.



Sizov měl obrovské štěstí. Byl jedním z 45 cestujících, s nimiž se v Jaroslavli 7. září zřítil letoun Jak-42. Při havárii zahynulo 44 lidí, většinou hokejistů místního Lokomotivu.

Mezi mrtvými byli i čeští reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Sizov jako jediný havárii přežil, pomalu se zotavuje s těžkých úrazů. Dokonce už byl schopný vypovídat i pro ruské novináře, kteří ho navštívili přímo v nemocnici.

"Po nějaké době mezi cestujícími zavládla nervozita, když letadlo hned nevzlétlo. Po chvíli mi došlo, že stroj jede po oranici," vzpomínal Sizov na chvíle, kdy Jak-42 opustil ranvej a odpoutal se od země až na poli.

VIDEO: Takhle před reportéry vypovídal Alexandr Sizov

Pak stroj narazil do antény, zřítil se a začal hořet. Sizov přežil zejména díky tomu, že nebyl připoutaný a náraz ho vymrštil ven z letadla, mimo nebezpečí požáru.

Sizov se zatím podrobil dvěma plastickým operacím, stále zůstává v nemocnici. Jeho zdravotní stav je ale čím dál tím lepší.

Alexander Sizov při převozu do nemocnice v Jaroslavli bezprostředně po nehodě
Alexander Sizov při převozu do nemocnice v Jaroslavli bezprostředně po nehodě

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud