Jaroslav Kalina
1. června 2018 • 15:49

Slovan už nechce Réwaye. Exsparťan by nyní bral i slovenskou extraligu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kometa slovenského hokeje ztratila svůj lesk. Donedávna byla Martinu Réwayovi předurčována zářivá budoucnost v NHL. Po roce bez hokeje ovlivněném zdravotními problémy a následující utrápenou sezonou už však po bývalém útočníkovi Sparty neprahne ani Slovan Bratislava. Slovenský účastník KHL se po nevydařené sezoně rozhodl neprodloužit s třiadvacetiletým hráčem s reprezentačními zkušenostmi spolupráci. Rodák z Prahy se nyní chce pokusit o restart kariéry a opětovné nalezení herní pohody. Nebrání se ani angažmá ve slovenské extralize.



Podepsat v nejvyšší hokejové lize východního souseda Česka by pro Martina Réwaye bylo ještě před několika lety zřejmě nemyslitelné. V roce 2015, kdy načínal svůj druhý ročník ve Spartě, měl po odehrání první čtvrtiny základní části extraligy pocit, že soutěž už přerostl. Vedení klubu tedy nejprve vyřadilo bouřícího se hráče z klubu a následně poslalo na hostování do švýcarského Fribourgu.

Nyní je však situace jiná. Účastník dvou seniorských mistrovství světa by po konci ve Slovanu klidně přijal i nabídku ze slovenské Tipsport ligy. "Pokud by teď přišla a měla hlavu a patu, zvážil bych ji. Když se na to budu cítit, tak dobrou sezonu chci mít i na Slovensku," objasnil v rozhovoru pro hokejportal.net.

Jméno klubu, za který bude Réway v příští sezoně hrát, prý není to nejdůležitější. Nyní se chce především vrátit do herní pohody. „K tomu ale potřebuji radost ze hry a sebevědomí. Chtěl bych odehrát plný počet zápasů ideálně bez zranění. Věřím, že se to podaří,“ prohlásil.

Réway si přitom maloval úspěšnou kariéru v zámoří. Po mistrovství světa 2016 v Moskvě podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Montrealem, ve kterém měl mladý forvard velkou šanci se probojovat do NHL. Z čista jasna však přišla tvrdá rána do života.

Předminulou sezonu Réway vůbec neodehrál. Kvůli vážnému virovému onemocnění srdečního svalu byl poslán na celoroční marodku. Během dvanácti měsíců se ale dokázal uzdravit a rozhodl se opět to zkusit oceánem. Již v tréninkovém kempu Canadiens však pohořel. Tamním trenérům se nelíbila fyzická nepřipravenost a tak byl Réway poslán na farmu.

V Laval Rocket ale odehrál jen pět utkání, vrátil se do Evropy a posílil Slovan. Před návratem do zámoří však bývalý juniorský kapitán přiznal, že by za slovenský tým z KHL nikdy nenastoupil. „Určitě bych nešel do Slovanu Bratislava. Po tom, co jsem slyšel od kluků, kterým stále dluží na výplatách, opravdu ne. Je to hanba. Měli by s tím něco udělat, nebo KHL vůbec nehrát,“ řekl Réway před rokem pro slovenský deník Nový čas.

Za několik měsíců však v hlavním městě Slovenska podepsal kontrakt. Jenomže i v Bratislavě se hráč s českými kořeny trápil. V 18 utkáních si útočník připsal pět kanadských bodů za jeden gól a čtyři asistence. „Byly chvíle, kdy jsem o tom rozhodnutí pochyboval, ale v ten moment jsem se takhle prostě rozhodl. Cítil jsem tehdy, že to bude nejlepší, co mohu udělat,“ přiznal Réway  po sezoně, která pro něj i klub skončila velice brzy.  

Návrátilec ze zámoří si ale chtěl ročník ještě prodloužit a případně posílit některý ambiciózní tým v play off. Poptávka však byla slabá. „Zájem jsem měl, jenže po takové sezoně nepřišly extra nabídky. Týmy se nepřetrhly, aby mě podepsaly, což jsem chápal. Pak už jsem víc uvažoval nad tím, že bude asi lepší začít letní přípravu dříve. A dobře se připravit na novou sezonu,“ prozradil Réway.

V nadcházejícím ročníku už si ale za Slovan Bratislava nezahraje. O tom, že klub s Réwayem nepočítá, informoval na tiskové konferenci nový trenér Vladimír Országh. „Respektuji jejich rozhodnutí. Vím, že jsem neměl dobrou sezonu. Nicméně se budu snažit prosadit někde jinde a přesvědčit Slovan, že udělal chybu,“ řekl třiadvacetiletý útočník.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud