Jan Haitl
26. října 2017 • 17:44

Miliardová smlouva Nike s NBA budí rozpaky. Z LeBronova dresu je rarita

Autor: Jan Haitl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výměnu sportovních gigantů v basketbalové NBA provází smíšené emoce. Hvězdný LeBron James dohrál první zápas v nových dresech Nike s roztrženým trikotem, který následně putoval do dobročinné aukce. Americký kolos přitom vystřídal po 11 letech v roli oficiálního dodavatele dresů Adidas poté, co podepsal s vedením soutěže osmiletý kontrakt v astronomické hodnotě miliardy dolarů (21,6 mld. korun). Navzdory vynaložené částce však zatím sklízí nepříliš pozitivní reklamu. 



Legendární číslo 23, které LeBron James nosí po vzoru Michaela Jordana od druhého ročníku střední školy, rozdělovala během bitvy mezi Clevelandem a Bostonem dlouhá trhlina. Činovníkům Nike v tu chvíli muselo pořádně zatrnout. „První zápas kontraktu mezi Nike a NBA, největší persona Nike hraje v roztrhaném dresu,“ glosoval na Twitteru reportér ESPN Darren Rovell, který narážel na Jamesovo doživotní partnerství s firmou z Oregonu.

Ačkoliv Jamesův trikot nevydržel ostré držení protihráče Jaylena Browna, americká společnost začala pátrat po příčině slabé výdrže svých dresů. Nejde totiž o první podobný případ. Už v přípravě se rozehrávači Lakers Tyleru Ennisovi po jednom ze soubojů téměř rozpadl dres. Celá zadní polovina visela jen na cárách a Ennis musel trikot vyměnit za nový.

Ke zmíněným incidentům se tak vyjádřil i americký výrobce. „Kvalita a chování všech našich produktů jsou naší maximální prioritou,” stálo ve vyjádření Nike. „Samozřejmě jsme znepokojeni, když vidíme jakýkoliv natržený dres a pracujeme s NBA i týmy, abychom těmto věcem předcházeli,“ psalo se v prohlášení.

Vina však nemusí být podle serveru ESPN nutně na straně sportovního giganta. Nike totiž klubům často dodává dresy bez jmenovek a čísel. Při jejich následném šití, které si týmy obstarávají samy, může docházet k oslabení původně pevných švů.

VIDEO: Roztržený dres LeBrona

LeBronův natržený trikot však čeká zajímavý osud. Dresy ze zahajovací noci NBA putovaly do aukce, jejíž výtěžek půjde na pomoc do oblastí zasaženými hurikány Harvey, Irmou a Marií. A právě trhlina dělá z dresu Jamese raritu, jejíž hodnota může být daleko vyšší, než v případě obyčejného trikotu.

Aukce končí v noci ze čtvrtka na pátek a nejvyšší dosavadní příhoz činí 14 472 dolarů (315 tisíc korun).

Po dvanácti letech hrál LeBron James na postu rozehrávače a dovedl Cleveland k výhře
Po dvanácti letech hrál LeBron James na postu rozehrávače a dovedl Cleveland k výhře

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud