Martin Hašek
26. července 2018 • 13:16

Kratochvílová se vážně bojí o rekord: Semenyaová a hormony? Nemůže za to

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Léta běží, ale památný čas Jarmily Kratochvílové 1:53,28 minuty v běhu na 800 metrů pořád vládne historii jako nejstarší atletický světový rekord. Letos se však jeho držitelka třese pod tvrdým útokem Jihoafričanky Caster Semenyaové. Té běží čas, než začnou v listopadu platit nová pravidla IAAF, která ji mají donutit k úpravě přirozené hladiny testosteronu. „Může to stihnout, než se kapitola kolem ní uzavře,“ přemítá však Kratochvílová.



Minulý pátek byla Jarmila Kratochvílová u televizního přenosu půlky z Diamantové ligy v Monaku připravená, že teď už to může přijít. Caster Semenyaová vystřihla brutální čtvrtku, ještě na 600 metrech byla před úrovní světového rekordu, až ve finiši zvadla.

„Vypadala nebezpečně. U televize to byly takové nervy…,“ vydechla Kratochvílová. „Už loni jsem ji pozorovala, říkala jsem, že je určitě připravená, aby světový rekord překonala. A letos se mi zdá ještě lepší. V Monaku jsem už docela čekala, že rekord dá. Ale je dobře, že ho před tím výročím nezaběhla…“

V červenci 1983 odjížděla Kratochvílová ze socialistického Československa na mítink do Mnichova s plánem zaběhnout si sprint na 200 metrů. Kvůli křeči v noze si ale nakonec vybrala půlku, na níž využila služeb německé vodičky Petry Kleinbrahmové, která měla závod rozjet pro krajanku Margret Klingerovou.

„Chtěla jsem běžet, abych se u toho moc nenadřela, abych si vychutnala pocit, že se mi běží dobře. Žádný stres,“ vzpomíná Kratochvílová. „Až na rovince jsem viděla světelné hodiny, které měřily čas. Dvacet metrů před cílem jsem zahlédla čísla 1:49. Říkala jsem si: To není možné, ty hodiny jim nejdou!“ Rekordní čas byl šokem, už jenom proto, že si Kratochvílová udělala jméno především jako sprinterka, uměla i stovku těsně nad jedenáct sekund, milovala čtvrtku. Teprve mnichovská senzace ji přesvědčila, aby na osmistovce startovala i na následném MS v Helsinkách, kde nakonec získala na tratích 400 a 800 metrů zlatý double.

Přemýšlela, jestli Semenyaová vůbec rekord chce

Nejstarší rekord teď po dlouhých letech čelí vážné konkurenci. V Monaku měla Semenyaová po polovině závodu na mnichovský čas Kratochvílové náskok 75 setin sekundy. V posledních 200 metrech se ale ukázalo, že jí sprinterská rychlost do finiše stále chybí.

„Já jsem šla půlku z krátkých, rychlých disciplín. Ona je pomalejší, kombinuje to spíš s patnáctkami. Jde na to z druhé strany. Ale já mám pořád v hlavě, že na to má,“ varuje Kratochvílová.

Semenyaová se už každopádně dostala blízko. Díky svým letošním osmistovkám v Paříži a Monaku drží čtvrtý a šestý nejlepší výkon dějin. Sama Kratochvílová běžela rychleji jen jednou, při světovém rekordu…

Jenže Jihoafričanku tlačí čas. Mezinárodní atletická federace IAAF rozhodla o nových pravidlech, která budou od listopadu nutit závodnice s přirozeně nadstandardními hodnotami mužského hormonu testosteronu k medikaci. To by pro Semenyaovou téměř jistě znamenalo pokles výkonnosti, jak dokazují její výsledky před rokem 2015, kdy sportovní arbitráž CAS vyzvala IAAF k dodání dalších důkazů teorie, že běžkyně s vyšší hladinou testosteronu mají proti soupeřkám výhodu.

„Dívám se na to tak, že ona za to nemůže, že se tak narodila. Chápu, že problémy má, holky s ní nechtějí závodit. Přemýšlela jsem o tom, jestli vůbec rekord chce běžet, aby kolem ní nenastal nějaký chaos,“ uvažuje Kratochvílová.

Proti rekordní misi Semenyaové je dlouhá sezona, která pro ni začala už v dubnu na Hrách Commonwealthu v Gold Cosat, kde vyhrála osmistovku i patnáctistovku. Jihoafričanka také odmítá pomoc vodiček.

Formu ale má a ještě bude mít několik příležitostí ji prodat. Koncem příštího týdne poběží v nigerijské Asabě mistrovství Afriky, koncem srpna ji čeká finále Diamantové ligy v Curychu a pak možná ještě Kontinentální pohár v Ostravě.

„Má náročný program, ale myslím, že to ještě zkusí,“ říká Kratochvílová.

Semenyaová se novým pravidlům odmítá podvolit a hodlá se bránit u arbitráže. Zatím je jasné, že rekord dál patří Kratochvílové a jeho autorka to plánuje oslavit.

„Doma něco uděláme, opečeme buřty, rozděláme víno. V pátek s Danou Zátopkovou startujeme Zátopkův maraton. Když ji tam uvidím, bude to takový dárek navíc,“ těší se Kratochvílová.

KRATOCHVÍLOVÁ VS. SEMENYAOVÁ

OSOBNÍ REKORDY

21,97 200 metrů 24,35
47,99 400 metrů 50,40
1:53,28 800 metrů 1:54,25

NEJSTARŠÍ SVĚTOVÉ REKORDY

26. července 1983 JARMILA KRATOCHVÍLOVÁ 800 metrů 1:53,28 min.
6. října 1985 Marita Kochová 400 metrů 47,60 sek.
6. června 1986 Jürgen Schult (NDR) disk 74,08 m
30. srpna 1986 Jurij Sedych (SSSR) kladivo 86,74 m
30. srpna 1987 Stefka Kostadinovová (Bul.) výška 209 cm

Caster Semenyaová při mítinku Diamantové ligy v Oslu
Caster Semenyaová při mítinku Diamantové ligy v Oslu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud