Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Totální selhání! Neočkovaný lékař a covidový let vytočil Kalouska, Babiše i Königa

Autor: ptr
  • Covidový let do Tokia vzbudil řadu ohlasů.

    Veřejnost pořádně nadzvedla informace, že prvním nakaženým z covidového letu z Prahy do Tokia byl lékař Vlastimil Voráček, který podle serveru Seznam Zprávy není očkovaný. Český olympijský výbor už sice zahájil vyšetřování, obrovské vlně kritiky se ale nevyhnul.

  • Vyjádření ČOV

    „Doufali jsme, že to bude první a poslední nález, i z toho důvodu jsme jméno doktora Voráčka nezveřejnili. Jména sportovců a trenéra jsme zveřejnili po dohodě s nimi,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

    Podle portálu nebyl lékař, jehož nominoval Český tenisový svaz, dosud proti covidu očkován. Jak je to možné? Mezinárodní olympijský výbor to jednoduše nevyžaduje. „Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ dodal Alföldi.

    Vlastimil Voráček (mezi Barborou Strýcovou a Karolínou Plíškovou) je dlouholetým lékařem českého fedcupového týmuFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Miroslav Kalousek

    „Nejsem šokován tím, že MUDr. Voráček nebyl očkovaný. Lékaři jsou různí. Nikdy ale nepochopím, proč Český olympijský výbor nestanovil očkování jako podmínku účasti ve výpravě. Myslím si, že to byla lehkomyslnost a totální selhání.“

    Veřejně se svým názorem vystoupil bývalý politik Miroslav Kalousek. Ten si nebral žádné servítky a ostře se pustil do ČOV.

    Miroslav KalousekFoto Blesk:Jakub Poláček

  • Leopold König

    „Čtyři roky dřete na olympiádu a pak vás dostane amaterismus druhých...3 týdny Tour de France bez jediného nakaženého. Proč? Čistá profesionalita. Týmy k sobě nikoho nepustili. Realizační tým roušky všude. Takže to jde.“

    Jasný názor prezentoval i cyklista Leopold König. Ten si neodpustil srovnání se svým milovaným sportem a právě skončenou Tour de France.

    Leopold KönigFoto Michal Beránek (Sport)
  • David Trávníček

    „Neskutečně podceněná logistika sportovců do Tokia je v našich očích čistým amatérismem, selháním toho, kdo měl na starosti výpravu charterového letu, ne lidí na palubě. V letu z 16. července pod organizační hlavičkou ČOV očividně neexistovala jakákoliv standardní protiepidemická opatření na letišti i během letu samotného, celá situace vyústila v množství pozitivních případů mezi sportovci i samotnými funkcionáři ČOV.“

    Dopálil se do běla šéf agentury Sport Invest David Trávníček, který má ve své stáji beachvolejbalový pár Markéta Sluková-Nausch a Barbora Hermannová.

    Šéf Sport Invest Marketing David TrávníčekFoto Michal Beránek, Sport

     

  • Andrej Babiš

    Ke kauze se vyjádřil i premiér Babiš. "Považuji to za skandální, hrubě se mi to nelíbí. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát," uvedl. Premiér v posledních dnech navštěvuje kraje, kde se otevírají centra pro očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace. "Všude přesvědčujeme lidi, aby se naočkovali. A tady lékař naší delegace není naočkován. Je to hlavně nefér vůči sportovcům, kteří bohužel asi nebudou moci nastoupit," uvedl. Doplnil, že "neuvěřitelná" situace bude stát peníze i daňové poplatníky.

    Premiér Andrej Babiš (ANO)Foto Blesk: Jan Vilímek

  • Filip Neusser

    Z celé kauzy a především z jejího následného řešení je dopálený také předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. "Pochybení ČOV nemůže v žádném případě vyšetřovat jeho vedení. Výprava olympioniků do Tokia je hrazena z veřejných prostředků a musí se vyšetřit celé toto pochybení. Na tom jsem již domluven s Adamem Vojtěchem. Komisi by měli vést odborníci z hygienické stanice," napsal na Twitter.

    Šéf NSA Filip NeusserFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###