Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Pistorius za mřížemi: Duchovní cesta, setkání s otcem oběti a fotbal s Krejčířem

Autor: TT
  • Bývalý nadaný atlet Oscar Pistorius může slavit. Opustil totiž vězení

    Odpykal si desetiletý flastr za zastřelení své přítelkyně na Valentýna roku 2013, nyní šestinásobný paralympijský vítěz Oscar Pistorius míří na svobodu. Má rozhodně o čem vyprávět. Coby trestanec toho zažil skutečně dost, kdy se v base například nachomítl do rvačky či hrával fotbal s českým mafiánem.

  • Dvě věznice

    Věznice Atteridgevale v Pretorii, kde si vrah odpykává svůj trest.Foto Reuters

    Hvězdný parasportovec seděl hned ve dvou různých nápravných zařízeních. První rok odsouzený Pistorius strávil v nechvalně proslulé věznici Kgosi Mampuru II s maximální ostrahou. Jde o domov těch nejnebezpečnějších zločinců z jihoafrického podsvětí, které údajně celé zařízení vzdáleně řídí. Nejde tedy o moc přívětivé prostředí, proto byl Pistorius přestěhován na bezpečnější místo v nemocničním křídle budovy mimo zraky ostrých gangsterů a jiných zvrácených muklů.

    Později v roce 2014 byl přesunut do »pohodovějšího« zařízení Atteridgeville, které již brzy opustí. Zde byl jediným odsouzeným vrahem přibližně z tisicovky muklů. Přesto i tady si slavný sportovec leccos našel a opakovaně se dožadoval dalších ústupků. 

    A jeho prosby byly pokaždé vyslyšeny! „Chtěl se vykoupat, postavili mu vanu v cele. Stěžoval si na svou postel, oni mu ji vyměnili,“ potvrdil Murasiet Mentoor, regionální manažer soudní inspekce. Kromě cely se speciálně upravenou koupelnu a dalšími vychytávkami bylo parasportovci, který se obával otravy, umožněno pěstovat si vlastní potraviny v rozsáhlých zahradách.

  • Vězněm ve strýcově vile

    Zbytek trestu si chtěl Pistorius odpykat v luxusní vile na předměstí Pretorie ve formě domácího vězení…Foto Profimedia

    Jihoafrický atlet byl v roce 2015 propuštěn z kriminálu po 10 měsících. Zbytek trestu si měl odpykat v třípodlažní vile svého strýce na předměstí Pretorie ve formě domácího vězení s elektronickým náramkem na noze a pod přísným dohledem úřadů. Jenže v soudní procesu nastal zvrat! Nejvyšší odvolací soud usvědčil paraběžce ze lži a křivé výpovědi a následně ho odsoudil za vraždu modelky. Začátkem března 2016 prohrál poslední pokus o odvolání, a tak se Pistorius vrátil zpátky do basy s pár lety navrch.

  • Čutání s Krejčířem

    Na tomto hřišti hrál Krejčíř s Pistoriusem fotbal.Foto ČTK, EPA, Reuters, archiv

    V pretorijské věznici Kgsoi Mampuru vznikla v roce 2014 nečekaná dvojice, která společně trénovala, půjčovala si sportovní vybavení a trávila spolu očividně hodně času. Přibližně po roce se pak zjevily zrnité záběry z mobilního telefonu, které zachycují penaltový rozstřel mezi Oscarem Pistoriem a Radovanem Krejčířem na vězeňském dvorečku. Na videu vidíme provizorní branku, kterou vymezují dvoje dveře za jeho zády. Tu nejprve stráží parasportovec a třikrát pálí český mafiánský boss, poté si své pozice prohodí. 

  • Rvačka o telefon

    Mluvčí věznice Singabakho Nxumalo potvrdil v roce 2017, že byl Pistorius zapojen do rvačky o telefon.Foto ČTK

    „Údajně se zapletl do hádky s jiným vězněm kvůli používání veřejného telefonu na jednotce zvláštní péče, kde jsou oba pachatelé zadržováni v nápravném zařízení v Attridgeville“ uvedl v roce 2017 mluvčí věznice Singabakho Nxumalo pro BBC. Podle bachařů a dalšího personálu byl Pistorius jedinou osobou, která byla během sporu zraněna. Nešlo ale o nic vážného, ze šarvátky si parasportovec odnesl pouze modřinu.

  • Cesta duchovního vůdce

    Pistorius se dal na duchovní cestu a vedl křesťanskou skupinu vězňů. Tohle jsou jeho tetování s biblickou tématikou.Foto Profimedia

    V roce 2018 se zdálo, že se Pistorius snaží obrátit list. Objevily se zprávy od vězeňské služby, že zde během svého pobytu přijal roli duchovního vůdce. V Atteridgeville totiž prý začal studovat Bibli a později dokonce vedl i křesťanskou skupinu vězňů.

    Jeho otec Henke se nechal slyšet v rozhovoru pro deník The Times, že jeho syn byl vždycky »Božím dítětem«. „Nepochybuji o tom, že Oscar změnil prostředí ve věznici k lepšímu a má tam pozitivní vliv na lidi. Cití, že dělá něco pro ostatní, kteří to opravdu potřebují, aby jejich životy dostaly smysl, cíl a naději. V důsledku toho se i jemu zlepšil život. „Jsou to tvrdí chlapi, problémoví lidé ve věznici, ale teď se všichni scházejí, aby se jednou nebo dvakrát týdně přečetli Bibli. Je to nádherný příběh,“ domnívá se pan Pistorius.

  • Nářky před otcem zavražděné

    Rodiče zavražděné přítelkyně nejsou nadšení z toho, že jde Pistorius na svobodu.Foto Profimedia

    Oscar Pistorius se loni v červnu setkal s Barrym Steenkampem, otcem jeho bývalé přítelkyně Reevy, kterou skrz dveře koupelny několikrát postřelil. K napínavému střetu došlo v rámci procesu, jehož cílem je zajistit, aby vězni uznali způsobenou škodu vůči svým obětem i vůči celé společnosti. Pan Steenkamp poté prozradil, že se Pistorius zhroutil a naříkal jako dítě, když četl srdcervoucí dopis od Reeviny matky. Jak uvedl právník rodiny, otec oběti poté odcházel ze schůzky značně rozmrzelý.

  • Bývalý nadaný atlet Oscar Pistorius může slavit. Opustil totiž vězení
    Bývalý nadaný atlet Oscar Pistorius může slavit. Opustil totiž vězení

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###