Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sportovní úspěchy roku 2023: Wimbledonská jízda Vondroušové i hokejové žně!

Autor: OB, TT
  • Letos nám dělali radost hlavně tenistky, překvapili také beachvolejbalisté

    Rok 2023 se pomalu loučí, ale pro českou sportovní scénu to rozhodně nebylo špatných 12 měsíců! Češi se hned několikrát mohli radovat z úspěchů svých reprezentantů, kteří ve světě připomněli, že i maličká země v srdci Evropy dokáže své sportovní soupeře potrápit!

  • Stříbrné medaile juniorských hokejistů s příchutí zlata

    Hned na začátku ledna se čeští fanoušci dočkali obrovského úspěchu v ledním hokeji. Juniorští reprezentanti vybojovali na mistrovství světa v Kanadě stříbrné medaile poté, co je o zlato obral až domácí tým gólem v prodloužení. I tak si ale čeští mladíci zaslouží za tažení tímto turnajem uznání a pro většinu příznivců, kteří na větší úspěch z této akce čekali dlouhých 18 let, se domů vraceli jako hrdinové.

    Hráči juniorské hokejové reprezentace na mistrovství světa v KanaděFoto Profimedia

  • Úspěch Markéty Vondroušové na Wimbledonu

    Před začátkem letošní sezóny byla pro rodačku ze Sokolova největším úspěchem stříbrná medaile z olympijských her v Tokiu a finále French Open z roku 2019. To se však změnilo na 136. ročníku legendárního Wimbledonu, kam si Markéta Vondroušová přivezla životní formu. Celým turnajem prošla jako nůž máslem a po finále, ve kterém si poradila s Tunisankou Ons Džabúrovou, si domů odvezla bájnou Venus Rosewater Dish.

    Markéta Vondroušová po vítězství na WimbledonuFoto Profimedia

  • Královny Austrálie Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková

    Naše wimbledonská hrdinka nebyla letos jedinou tenisovou hráčkou, která na kurtu vybojovala grandslamový titul. Stejný kousek se totiž podařil také Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové, které společně vyhráli ženskou čtyřhru na Australian Open. Ve finále porazily japonský pár Aojamová-Šibarahaová a pro obě to byl už druhý triumf z tohoto turnaje.

    Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková s trofejí pro vítězky Australian OpenFoto Profimedia

  • Ondřej Perušič a David Schweiner přepsali dějiny

    Historii se tento rok podařilo našim sportovcům přepsat i v beachvolejbale. Ondřej Perušič a David Schweiner se zúčastnili říjnového mistrovství světa v Mexiku, na kterém málem nepostoupili ze skupiny. Ve vyřazovací fázi se však pražští rodáci vzchopili a díky skvělým výkonům, především ve vypjatém finále proti švédskému páru, si dokráčeli pro zlaté medaile. Úplně první úspěch české dvojice na světovém šampionátu našim hrdinům zajistil také letenky na nadcházející olympijské hry v Paříži.

    Ondřej Perušič a David Schweiner po vítězství na MS v MexikuFoto Profimedia

  • Český rekord smíšené štafety

    Česká smíšená štafeta v běhu na 4x400 metrů se blýskla na mistrovství světa v Budapešti, když získala bronzovou medaili s nutnou dávkou štěstí. Češi se totiž od začátku drželi na čtvrté pozici a na posledním úseku Vondrová marně dotírala na britskou štafetu. Avšak vedoucí nizozemská překážkářka Femke Bolová těsně před cílem upadla, ztratila kolík a uvolnila tak stupínek pro další tým. Čtveřice ve složení Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová tak proběhla cílem jako třetí, což okořenila pokořením stávajícího českého rekordu časem 3:11,98.

  • Obhajoba bronzu českých hokejistek

    Ženská hokejová reprezentace obhájila bronz na mistrovství světa, znovu na úkor Švýcarek. V utkání o třetí místo na šampionátu v kanadském Bramptonu naše hokejistky zvítězily 3:2 zejména zásluhou dvougólové Denisy Křížové, která navrch přidala ještě asistenci, takže se podílela na všech brankách v rozhodujícím duelu. Hráčkám k velkému úspěchu bleskově gratuloval také šéf tuzemského hokeje Alois Hadamczik či úřadující český premiér Petr Fiala.

  • Spanilá jízda Muchové na Roland Garros

    I druhý z grandslamových turnajů roku 2023 potěšil tuzemské sportovní fanoušky. Obří radost jim na French Open udělala Karolína Muchová, která sice ve finále proti Ize Šwiatekové kýžený titul nakonec nezískala a nenavázala tak na senzační předloňský triumf své krajanky Barbory Krejčíkové, přesto v Paříži předvedla ukázkový tenis na nejvyšší světové úrovni. „Bylo to blízko, ale zároveň daleko. To se prostě stane, když hrajete proti nejlepším, jako je Iga,“ komentovala měření sil s jedničkou na žebříčku neúspěšná finalistka, která však od tenisových expertů sklidila velký obdiv a uznání za své heroické výkony.

    Finálové tažení Muchové patřilo k tomu nejlepšímu, co se odehrálo v roce 2023 na světových sportovištích.Foto Jiří Koťátko / CNC

  • Pastrňák a Krejčí v týmu století

    V případě českých útočníků ve službách Bostonu Bruins nejde o ocenění jediného svébytného úspěchu v roce, nýbrž o zhodnocení jejich dlouholeté práce a výkonnosti. Jejich zařazení do týmu století po bok takových hokejových legend NHL, jako je Bobby Orr, Phil Esposito či Ray Bourque, však rádi připomeneme. S ohledem na rozsáhlou historii organizace jde totiž o daleko větší sukces, než by se na první pohled mohlo vlastně zdát! Zatímco sezóna 2022/23 pak byla pro Davida Krejčího tou poslední, David Pastrňák v novém ročníku přebírá roli lídra tradičního celku z Original Six.

    Davidové Pastrňák a Krejčí jsou ve vybrané společnosti v týmu století Bostonu Bruins!Foto ČTK / AP / Winslow Townson

  • Bronz pro české florbalistky

    I pro florbalovou reprezentaci žen šlo o skvělý ročník! V duelu o třetí místo na mistrovství světa v Singapuru porazily švýcarský výběr poměrem 5:4, čímž přerušily »dlouhou bramborovou šňůru« pěti čtvrtých míst v řadě. Navíc jde o druhou medaili v historii po bronzu z roku 2011, na kterou se čekalo dlouhých 12 letech. Dvěma góly přispěla k velkému úspěchu Vanessa Rebecca Keprtová, která v čase 58:07 rozhodla o vítězství našeho celku. Naprosto zásadní byly také výkony teprve osmnáctileté debutantky Anny Brucháčkové, která byla se 14 body nejproduktivnější Češkou na turnaji.

    České florbalistky braly na MS bronz po 12 letech!Foto Martin FLOUSEK/www.ceskyflorbal.cz

  • Lukostřelecké zlato Horáčkové po 85 letech!

    Jednou z největších senzací roku bylo bezesporu vítězství lukostřelkyně Marie Horáčkové na MS v Berlíně, která z pozice outsidera přivezla do Čech první zlatou medaili v samostatné éře naší republiky. Po 85 letech tak navázala na letitý a navíc dosud ojedinělý úspěch Františka Hadaše z roku 1938. Ačkoliv na tokijských hrách vypadla plzeňská rodačka již v 1. kole, na těch v Paříži bude jistojistě patřit k hlavním favoritkám.

    Lukostřelkyně Marie Horáčkové získala na MS v Berlíně senzační zlato po 85 letech.Foto World Archery

  • Premiéra a cenný skalp českých baseballistů

    Proti profesionálům z americké MLB či japonské NPB nastupoval v českém dresu například učitel, hasič nebo finanční analytik. Baseball se v našem rybníčku totiž neřadí zrovna mezi ty nejoblíbenější sporty, čemuž odpovídají i podmínky pro hráče, kteří musejí skloubit vrcholový sport s běžnou práci.

    I přes amatérský status ale debutující Češi na prestižní akci zaujali zámořská média! Přestože z World Baseball Classic (WBC) nepřivezli žádný cenný kov a skončili až čtrnáctí v celkovém pořadí, tak se stali skutečnou senzací turnaje. Při premiéře čelili 4 špičkovým týmům, z čehož vytěžili historický skalp Číny. Příslibem českého baseballu do dalších let může být také zaručená účast národního týmu na WBC 2026…

    Přestože naši baseballisté z World Baseball Classic (WBC) nepřivezli žádný cenný kov a skončili až čtrnáctí v celkovém pořadí, tak se stali skutečnou senzací turnaje.Foto ČTK / AP / Eugene Hoshiko

  • První medaile pro český parahokej

    Čeští parahokejisté na mistrovství světa v kanadském Moose Jaw přetlačili čínský výběr poměrem 3:2 a získali historický bronz. Naším dosavadním maximem byla pouze tři čtvrtá místa. Do posledního utkání náš národní tým ale nevstoupil vůbec dobře, neboť již po 87 sekundách hry doháněl jednogólové manko. Ještě v první třetině ale Michal Geier vyrovnal a stejný hráč posunul ve druhé části Česko do vedení. Číňané se však nevzdávali a podařilo se jim duel zdramatizovat. Vítěznou branku poté vstřelil kapitán Radek Zelinka v předposlední minutě zápasu, na což náš soupeř již nedokázal odpovědět.

    Čeští parahokejisté získali historický bronzFoto Erica Perreaux / Hockey Canada Images / WPIH

  • Kladiváři v Edenu

    Fanoušci West Hamu se po 58 letech konečně dočkali velké evropské trofeje! Kratce po vstupu českého miliardáře Daniela Křetínského do struktur londýnského klubu se tradiční celek ze čtvrti Stratford stal vítězem Evropské konferenční ligy. Kladiváři udeřili v závěru finále a v pražském Edenu porazili Fiorentinu 2:1. V zápase byli k vidění hned tři čeští reprezentanti. Tomáš Souček a Vladimír Coufal se po závěrečném hvizdu zabalili do národní vlajky a slavili fantastický úspěch, zároveň však konejšili i smutnícího krajana Antonína Baráka ve fialových barvách toskánského celku.

    Zatímco se Souček s Coufalem radovali z úspěšného finále v »domácím« Edenu, záložník Barák byl z porážky velmi skleslý.Foto ČTK

  • Markéta Vondroušová měla letos úspěšnou sezónu
    Markéta Vondroušová měla letos úspěšnou sezónu

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###