Tereza Janovská
11. dubna 2019 • 15:30

Stinná stránka streamování. Dar nedar, jak vtipálci obírají hráče o peníze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zní to jako snadný výdělek. Hrát počítačové hry, občas si povídat s lidmi na chatu a inkasovat za to peníze. Jenže nic není tak růžové, jak to na první pohled vypadá. V poslední době se stále častěji mluví o vtipálcích, kteří streamerům posílají vysoké dary, které si pak ovšem nechají od platebního systému PayPal vrátit. A ten účtuje vysoké poplatky právě těm podarovaným. Kromě toho, že přijdou o odměnu, tak musí navíc ještě platit a někdy to jsou opravdu vysoké částky.



Nedávno tahle nepříjemná situace potkala streamera hrajícího pod přezdívkou Jordyx3. Tomu před půl rokem neznámý divák během jednoho z jeho streamů poslal ve čtyřech platbách dar v hodnotě 5100 dolarů, tedy více než 115 tisíc korun. Sám Jordyx3 nepatří mezi zrovna velké streamery, jeho kanál sleduje přes 25 tisíc lidí a v pravidelném vysílání má kolem stovky diváků. Tak vysoká částka pro něj proto znamenala více než štědrou odměnu.

Jenže se z ní nakonec vyklubala nezáviděníhodná situace. Platební systém PayPal, přes který se tyto sumy posílají, totiž umožňuje refundaci financí. Pokud tedy někomu někdo pošle peníze, má 180 dní na možnost jejich vrácení. A právě toho dárce vydávající se pod přezdívkou „ChubaPapi21“ využil.

Pouhé dva dny před koncem této lhůty si nechal vrátit celou částku, kterou PayPal okamžitě strhl z účtu streamera. Vzhledem k tomu, že to bylo až po šesti měsících, byl jeho účet rázem v mínusu a celých 115 tisíc korun tak musel uhradit ze svého. „Bylo to před půl rokem. Ty peníze jsem použil na úhradu nájmu, jídla a dalších potřebných věcí,“ vysvětlil streamer.

A ani to není všechno. PayPal mu totiž ještě naúčtoval dalších 248 dolarů (více než 5600 korun) za poplatky. Ano, jemu, nikoliv tomu, kdo peníze odeslal. A to je právě ten zásadní kámen úrazu. „Je strašné, že se takové věci stávají ještě v roce 2019. Nemůžu s tím nic udělat,“ napsal zklamaný streamer na svůj twitter a přiložil ofocenou transakci z PayPalu. Podle svých slov se zkoušel odvolat, ale neuspěl.

Streamer se pokoušel dárce kontaktovat, dočkal se ale šokující odpovědi. Na otázku, proč to udělal, totiž dostal nečekanou odpověď. „Abych ublížil lidem kolem tebe, tvým sledujícím a všem divákům streamerů.“

Jordyx3 podle všeho není jediným poškozeným. Když zveřejnil svůj příběh, dostal celou řadu odpovědí s podobnými zkušenostmi. „Já takhle přišel o 20 tisíc dolarů, protože nějaký dvanáctiletý kluk vybral mámě kartu,“ napsal uživatel pod jménem „Sceptic“. „Takhle to funguje, když ten člověk řekne, že mu někdo ukradl kartu nebo mu napadl účet nějaký hacker. Za posledních šest let jsem takhle přišel asi o 10 tisíc dolarů,“ přidal svou temnou zkušenost „Jeremy“.

Jordyx3 ale nakonec zkrátka nepřijde. Jeho komunita diváků se totiž složila a pomohla během dvou hodin celou dlužnou částku vybrat. Podobné vtípky tak mohou malé streamery i zruinovat. Ne vždycky to ale pro vtipálky dopadne dobře. Před dvěma lety odmítl PayPal vrátit 50 tisíc dolarů osmnáctiletému klukovi, který je rozposílal mezi streamery a po měsíci se peněz dožadoval zpátky.

U podobných darů přes PayPal tahle nemilá zkušenost hrozí všem streamerům, společnost Twitch jim proto nabízí i jiné druhy odměn, které se nedají refundovat. Jednou z nich jsou tipy, tedy takové rádoby spropitné. Lze je na streamovací platformě zakoupit a pak streamerům libovolný počet darovat. Stejně tak jsou nevratná předplatná, která lze darovat i jiným divákům.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud