22. května 2020 • 15:50

Závodník byl potrestán za porušení pravidel o robodopingu, která neexistovala

Autor: Jiří Novák – Sazka eLEAGUE
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cameron Jeffers je YouTuber a cyklista, který v roce 2019 vyhrál britské mistrovství v ecyclingu. Jde o virtuální jízdu na kole. Lépe řečeno na rotopedu. Finále britského mistrovství se odehrálo v jedné hale a utkalo se na něm deset nejlepších z kvalifikace. Mezi desítku se dostal Jeffers náhodou, poté, co dva z jeho soupeřů z finálového soutěžní odstoupili. 



Zwift racing je cyklistický simulátor, ve kterém si závodníci za odjezděné kilometry vyslouží nová, lepší kola. V prosinci 2018 byl Jeffers kontaktován pro nás neznámou osobou, která mu příslibila, že potřebuje pár hodin na jeho účtu a může mu zajistit jedno z lepších kol. Jeffers byl v té době relativním nováčkem ve Zwiftu. 

Nabídku přijal a po pár hodinách skutečně dostal ono zmíněné kolo, na kterém závodil o pár měsíců déle v kvalifikaci a nakonec i ve finále britského mistrovství. 

Po měsících tréninku a dřiny se zúčastnil mistrovství Británie v eRacingu, na kterém po dramatickém závodě zvítězil. 

Jenže po více než šesti měsících po zmíněném závodě byl Jeffersovi udělen zákaz závodění v cyklistickém sportu (nejen esportu), byl mu odebrán titul britského šampiona a musel zaplatit pokutu ve výši 250£. Podle správní asociace se jednalo o „robodopoing.“ 

Toto rozhodnutí vyvolalo velké neshody. Prvním problémem byl fakt, že pravidla, která údajně Jeffers poškodil, byla sepsána čtyři měsíci po zmíněném incidentu. Tudíž v době, kdy Jeffers kolo získal, žádná pravidla neporušoval.

Ve finále všichni závodníci jeli na stejném kole, tudíž Jeffers neměl žádnou výhodu oproti svým soupeřům. 

Na začátku dubna tohoto roku skončil Jeffersův zákaz a jeho kariéra tak může začít nanovo.

Témata:  esport
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud