23. ledna 2019 • 19:40

Švéd Karlsson: Tchán má dres Sparty už deset let. Čeština? Je to otázka času

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V zimním přestupovém období přišel do Sparty jako jediná zahraniční posila. Švédský záložník opustil rodnou zemi a vypravil se již na čtvrté zahraniční angažmá. V rozhovoru pro Sparta TV mimo jiné promluvil o tom, proč se neprosadil na Ostrovech, jak se učí česky a proč má jeho tchán dres Letenských už deset let doma.



Zatímco ještě nedávno byla oficiálním jazykem sparťanské kabiny vyhlášena univerzální angličtina, aby početná skupinka cizinců nebyla oproti domácím v nevýhodě, v posledních týdnech a s nástupem Tomáše Rosického do funkce, naopak opět zesílila čeština.

Pocítil to i David Moberg Karlsson, kterého si Letenští v zimě vyhlédli ve švédském Norrköping a zaplatili za něj přes 32 milionů korun.

„Klub se snaží, aby se všichni naučili česky a podle mě je to správné, ve Švédsku taky všichni museli umět švédsky. Někdy je těžké, když sedíte mezi Čechy a nerozumíte všem jejich vtípkům. I proto potřebuji mluvit stejným jazykem jako oni,“ uvedl Karlsson v rozhovoru pro Sparta TV na soustředění ve španělské Marbelle.

Během své kariéry působil v Dánsku, Skotsku a v Anglii, kde se však kvůli problémům v týmu a špatnému přístupu neprosadil, o čemž už iSport.cz před několika týdny informoval (Více čtěte ZDE >>>).

Švédská posila Sparty David Moberg Karlsson si proti Chotěbuzi odbyl premiéru
Švédská posila Sparty David Moberg Karlsson si proti Chotěbuzi odbyl premiéru

Nyní je ale 25letý Švéd v úplně jiné situaci. Dospěl. I proto chce udělat vše, aby si znalostí češtiny pomohl na nové adrese. Jak sám říká, studium nového jazyka, a především toho českého, není vůbec snadné.

„Občas děláte nějaké zvláštní věci s jazykem, to my ve švédštině nemáme. Snažím se kluků ptát na různá slova, jak se co řekne. Pak to opakuji, někdy třeba padesátkrát, než to řeknu správně. Ale to nevadí, ono to půjde, je to jen otázka času,“ myslí si.

V rozhovoru mimo jiné také prozradil, proč jeho tchán má sparťanský dres už deset let doma.

„V Praze byl poprvé už před mnoha lety a pak se sem asi dvacet let vracel. Každý rok alespoň jednou zaletěl do Česka.  A myslím, že to je deset let, co si koupil sparťanský dres. Fotbal ho sice nějak nezajímá, ale dres se mu líbil, tak si jej pořídil,“ prozradil Karlsson.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud