25. února 2019 • 04:55

Dočkalův návrat na Spartu: tyč, ztráta před gólem i vítězná asistence

Autor: dvo, jav, pj
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Ačkoliv on o tom nechtěl ani slyšet, nedělní šlágr mezi Spartou a Baníkem (3:2) byl především o Bořku Dočkalovi. První zápas v rudém dresu po dvouletém putování světem a jubilejní 200. start v nejvyšší české soutěži. Jak si jej 30letý kapitán Letenských užil? Podívejte se na Dočkalovy největší momenty při jeho návratu.

  • 10. minuta – Tyč!

    Sparta - Baník: Dočkal hned v první šanci trefil tyč!
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

    Není na co čekat, řekl si trenér Sparty Zdeněk Ščasný a postavil čerstvou posilu proti rozjetým Ostravanům přímo do základní sestavy. A rovnou na úkor Guélora Kangy, který sparťanskou společnost rozděluje na dva tábory. Dočkal tak zaujal post klasické „desítky“ a pod ním operovala dvojice Michal Sáček a Martin Frýdek.

    „Byl jsem dávno dopředu rozhodnutý, že když ho podepíšeme, bude hrát. Měl jsem i představu toho, jak by to kolem něho mělo vypadat a jsem rád, že to vyšlo. Pozvolnější zařazení jsem ale nezvažoval vůbec, i když by se to možná nabízelo,“ řekl Ščasný.

    První velkou šanci  muži s číslem 10 vytvořil obránce Ondřej Zahustel, který poslal v desáté minutě přízemní centr do vápna Baníku a Dočkal si na něj chytrým náběhem počíhal. Střela mu zřejmě nevyšla dle představ, ale překvapivě skončila na tyči ostravské branky. Po odrazu se málem od brankáře Jana Laštůvky dokutálela i do branky, ale hosté první vážnou šanci Letenských přežili.

    Dočkal po návratu do Sparty: Představoval bych si, že to bude 3:0 s klidným závěrem
    Video se připravuje ...

  • 28. minuta – Ztráta před gólem Baníku

    Sparta - Baník: Baroš přichystal gól Diopovi a ten otevírá skóre! 1:0 pro Ostravu
    Video se připravuje ...

    Tak jak umí Dočkal skvěle ofenzivní akce rozjíždět a vidí na hřišti mezery, které většina hráčů ne, tak jeho hra občas smrdí průšvihem. Svědčí o tom akce při první brance Baníku. Tento moment si kapitán české reprezentace za rámeček rozhodně nedá. Byl to on, kdo na polovině hřiště lacině ztratil balon a nechal Ostravu rozjet první gólovou akci. Míč se po jeho ztrátě dostal až k Milanu Barošovi, který načasoval příhrávku na Dameho Diopa a ten překonal brankáře Florina Nitu.

  • 77. minuta – Vítězná asistence

    Sparta - Baník: Drchal zvyšuje na 3:1! Po skvělé Dočkalově kolmici prostřelil Laštůvku
    Video se připravuje ...

    Vše ale 30letý záložník napravil 13 minut před koncem základní hrací doby. Baník se v tu chvíli snažil probít domácí defenzivou, která v deseti bránila zuby nehty a po jedné z hloupých ztrát míče, přišel trest. Dočkal si narazil balon s čerstvým Václavem Drchalem a načasoval ideální přihrávku za obranu. Pro sparťanský talent jako šité na míru. V akcích, kdy se může rozběhnout a vykoupat brankáře, se doslova vyžívá. A svůj um potvrdil i v neděli. Brankáře Laštůvku nechal čekat do poslední chvíle a nakonec jej se štěstím prostřelil.

    Sparta vedla 3:1 a zdálo se, že je hotovo. Ze strany Baníku ale přišel ještě druhý kontaktní gól a tak akce dvojice Dočkal, Drchal, se ve finále ukázala jako vítězná.

    „Ty scénáře mohly být ještě příjemnější, klidnější nebo barvitější, kdybychom vyhráli 2:0, 3:0,“ přiznal Dočkal. „Ale i tak jsem maximálně spokojený. Zvládli jsme důležitý zápas proti Baníku a v tabulce udělali krok dopředu. Důležitý byl i herní projev, abychom cítili, že rosteme. Obojí jsme splnili. Navíc i v deseti jsme těžkou situaci zvládli – navýšili náskok a celkem dobře kontrolovali hru,“ pokračoval sparťanský špílmachr.

  • 79. minuta – Bouřlivá oslava

    Velká radost Bořka Dočkala ze třetí branky do sítě Baníku, u níž si připsal asistenciFoto ČTK

    Hned po Drchalově trefě běžel Dočkal spontánně slavit do hloučku s hráči a i když už je sudí vyháněl zpátky na vlastní polovinu, sparťanský kapitán si radostný okamžik vychutnával plnými doušky. Neobvykle dával své emoce najevo, pumpoval směrem k tribunám a pokřiky hecoval fanoušky, aby ještě více podporovali letenský celek.

    V tomto okamžiku jako by se odrazilo Dočkalovo nadšení z návratu do rodné vlasti po dvouletém kočování světem. „Na to, že tak dlouho nehrál zápas, vyjma nějakého našeho modelového utkání na Strahově, klobouk dolů, jak to zvládl,“ vyzdvihl sparťanského lídra trenér Ščasný.

    Sám Dočkal zůstal i přes dobrý výkon skromný. „Vždycky to může být lepší, takhle se na to koukám. S gólovou tečkou by to bylo příjemnější. Věřím ale, že jak budou zápasy přibývat, i já se budu cítit lépe fyzicky nebo v kontaktech s balonem. Ke konci už to bylo na hraně, což bylo dáno i vyloučením Štetiny. Jenom tréninkem se totiž zápas nahradit nedá,“ řekl o svém výkonu Dočkal.

  • 90. minuta – Druhou asistenci zastavil ofsajd

    Sparta - Baník: Drchal přidal čtvrtý gól… ale VAR zasáhl kvůli ofsajdu, branka není uznána
    Video se připravuje ...

    Jako přes kopírák. Dočkal znovu demonstroval tvořivost, jeho ulice opět hledala rozběhnutého Drchala. Ten se sice prosadil, gólovou radost ale sebral ofsajd.

  • 91. minuta – Vyťukání Baníku nevyšlo

    Sparta - Baník: Exhibice! Drchal s Dočkalem ale akci překombinovali a definitivně nerozhodli
    Video se připravuje ...

    Dočkal mohl svůj návrat korunovat gólem. Po přečíslení byl v ideální střelecké pozici, přesto volil přihrávku na Drchala. Ten svou možnost nevyužil.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud