Jakub Konečný
11. března 2019 • 13:00

Příčiny dalšího kolapsu Plzně: Fotbal starých pánů, mrtvé srdce i syndrom

Vstoupit do diskuse
0
  • Hráči Sparty se radují z výhry nad PlzníHráči Sparty se radují z výhry nad PlzníFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Po Slavii (0:4) a Jablonci (0:3) si Plzeň odvezla těžký příděl i ze Sparty (0:4), takže už nejde o náhodu, nýbrž spíš o běžný jev. Co stálo za sobotním selháním mistra na Letné? Podle deníku Sport syndrom prvního gólu, špatný pohyb a produktivita, výpadek středové řady – a také špatné tahy trenéra Pavla Vrby. Byť si to odmítl přiznat. „Pochvalte Spartu,“ nabádal místo toho.

  • Tragický start

    Smutek ve tváři Romana Hubníka po porážce Plzně na Spartě Smutek ve tváři Romana Hubníka po porážce Plzně na SpartěFoto Michal Beránek (Sport)

    Plzeň opakovaně nezvládá vstupy do utkání, v Edenu, v Jablonci i na Letné prohrávala po půli 0:2. „Připravovali jsme se na to, chtěli jsme, aby to nedopadlo přesně jako na Slavii a v Jablonci, ale bohužel byl poločas opět 0:2, to samé v Záhřebu… Nechytneme vždycky úvod utkání a pak se v tom nějak plácáme,“ kroutil hlavou bek Milan Havel. „Když neudržíme výsledek do poločasu, s takovými soupeři je to pak složité,“ doplnil ho kouč Pavel Vrba.

    Otočit zápas zvládla Viktoria v této ligové sezoně pouze jednou – hned v prvním kole na hřišti Dukly (3:1).

  • Řezník, Pačinda

    Momenty, které zvedaly ze sedaček. Krásné i kontroverzní momenty duelu Sparty s Plzní
    Video se připravuje ...

    Vrba se rozhodl jít do rizika a poprvé na jaře nasadil do základní sestavy Radima Řezníka a Erika Pačindu. Byla to sázka, která nevyšla, právě po zaváháních obou hráčů šla Sparta do dvougólového vedení. Plzeňský trenér se však ke svým nevynuceným chybám nepřiznal. „Nic si nevyčítám,“ odmítal dotazy na Řezníka hodně rázně. A zastal se i slovenského bohéma, který dostal přednost na desítce místo Tomáše Hořavy a Aleše Čermáka. „Nemyslím si, že by odehrál špatné utkání, snažil se, nevidím to tak, že zápas byl o Pačindovi,“ prohlásil Vrba.

  • Fotbal starých pánů

    Zklamaný David Limberský po porážce na Spartě Zklamaný David Limberský po porážce na SpartěFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Jak tým Plzně stárne, získává na zkušenostech – a ztrácí na pohybu a energii. Dokonce i v jarním domácím zápase se Slavií (2:0) vykázala Viktoria horší fitness statistiky, zápas zvládla díky soustředěnému bránění a rutině, protože se pro ni vyvíjel od začátku dobře. Ale jakmile je situace opačná, Viktoria má s reakcí velké problémy, protože z její hry se takřka úplně vytratil presink a sprintové náběhy. Schválně, kolik jich v sobotu předvedl třeba David Limberský? „Sparta má kvalitní mužstvo i kádr, když prohráváte a hrajete proti takovým týmům otevřený fotbal, je to těžké,“ přiznal Vrba.

  • Mrtvé srdce

    Plzeň na Letné vybouchla! Dostali jsme ránu do hlavy, soptil Havel
    Video se připravuje ...

    Proti Spartě selhalo červenomodré srdce – v původním i přeneseném slova významu. Střed pole, v němž Viktoria obvykle dominuje, zcela opanovali hráči v rudých dresech. Zatímco Michal Sáček, Guélor Kanga a Bořek Dočkal umně kombinovali a otáčeli hru, trio slovenských záložníků v bílém tomu jen s jazykem na vestě přihlíželo.

    Hodně pod svůj standard zahrál Patrik Hrošovský, na Romanu Procházkovi se projevilo, že na nejvyšší úroveň mu schází fotbalovost. A o Pačindovi už řeč byla. „Největší rozdíl byl ve velkém vápně, určitě ne ve středu hřiště,“ stál si nicméně za svým Vrba.

  • Slepé náboje

    Vyloučený Jan Kovařík opouští hřiště v závěru zápasu na SpartěFoto Michal Beránek (Sport)

    Velké týmy dokážou potrestat každou chybu protivníka, ale ani to se Viktorii předevčírem nedařilo. V prvním poločase promarnili své šance Joel Kayamba a Pačinda, po přestávce pak v té největší selhal náhradník Tomáš Hořava, který mohl korigovat stav na 2:1 a vrátit tak třeba hosty do zápasu. Jenže z tutové pozice vystřelil slabě a mimo.

    „Škoda, že se nám nepodařilo ve druhém poločase snížit a Spartu trochu znervóznit,“ posteskl si bek Milan Havel. „Sparta své příležitosti využila, a i proto zaslouženě vyhrála,“ vypíchl Vrba.

  • SESTŘIH: Sparta - Plzeň 4:0. Letenská demolice! Duel poznamenaly nepokoje fans Viktorie
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud