Radek Špryňar
29. března 2019 • 16:35

Kolize ligy a EURO mládeže. Svár o Hložka? Rozhodne situace Sparty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva mládežnické reprezentační výběry se probojovaly na mistrovství Evropy. Devatenáctka Jana Suchopárka bude mít svůj vrchol v červenci v Arménii, sedmnáctka Václava Kotala už za pár týdnů v květnu v Irsku. A to je potíž. V té době bude nadstavbovou částí vrcholit FORTUNA:LIGA. Uvolnění sparťanského megatalentu Adama Hložka se v tuhle chvíli jeví jako nepravděpodobné. „Rád bych ho v mužstvu měl, ale zase chápu Spartu,“ řekl Kotal.



Jde o regulérní střet zájmů, ale s největší pravděpodobností k válce o šestnáctiletou vycházející hvězdu českého fotbalu Adama Hložka nedojde. Byť vedení reprezentace U17 už sondovalo na Spartě terén, podle všeho nebude termínovou kolizi mezi finálovým turnajem v Irsku a nadstavbou v první lize hrotit.

Předběžná dohoda je zhruba taková: jestliže bude mít Sparta v nejvyšší soutěži teoretickou šanci srazit pod sebe v posledních týdnech kulhající Plzeň, bez problémů ponechá Adama Hložka, suverénně nejvýraznější postavu sedmnáctiletého výběru, v mateřském klubu.

„Ve středu po příletu z Nizozemska jsem byl na Spartě, kterou jsem informoval o květnovém termínu,“ řekl na dotaz deníku Sport trenér Václav Kotal. „Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby Adam na turnaji hrál. Pokud však Sparta bude mít šanci bojovat o druhé místo, udělá pro to všechno. V případě, že naopak bude mít jistotu třetí pozice, existuje šance, jak hráče na turnaj dostat.“

To samé lze vydedukovat i z vyjádření letenského klubu. „V případě Adama Hložka a jeho vytížení v národním týmu i v A-mužstvu Sparty budeme postupovat citlivě s ohledem na jeho vývoj a aktuální situaci,“ vyjádřil se ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Sedmnáctka na kvalifikačním turnaji porazila nejprve Izrael, o těsném výsledku 1:0 rozhodl gólem právě Hložek. Ke klíčové výhře 2:0 se Severním Irskem pomohl asistencí při brance mladoboleslavského Davida Pecha. „Adamův vliv na mužstvo byl rozhodující. Stal se jednoznačným lídrem, tým mu věřil, protože věděl, že má nespornou kvalitu. K našemu postupu tohle vědomí hrozně pomohlo,“ chválí Kotal.

Hložek je zjevením jarní části FORTUNA:LIGY. V šestnácti letech naskočil do pěti zápasů v základní sestavě Letenských, v exponovaném duelu proti Plzni si dokonce připsal premiérovou trefu v nejvyšší soutěži. Trenér Zdeněk Ščasný si ověřil, že s aktuálně největším talentem českého fotbalu může počítat i v nejtěžších bitvách. Existuje vysoká pravděpodobnost, že i nadále bude patřit k vytěžovaným hráčům.

„Nechci spekulovat, jak to celé dopadne. Dokážu Spartu pochopit, že pokud bude mít možnost se posunout na druhé místo, tak Adama bude těžko pouštět. Pro reprezentaci je posilou. Museli bychom si poradit bez něj. V Nizozemsku s námi nebyl třeba Lukáš Vorlický z Bergama, což je podobný lídr jako Hložek. Stejně tak nebyl k dispozici gólman Ondra Mastný z Manchesteru United. Ročník 2002 je silný i bez Adama,“ neláme si hlavu Kotal.

Čistě teoreticky může dojít i k extrémní situaci, kdy vedení národního mužstva bude požadovat Hložkovu účast na turnaji, pak má ale smůlu. Pouštět fotbalisty do reprezentací je klub povinen podle řádů FIFA pouze v oficiálních termínech kopírujících akce A mužstva. V ostatních případech záleží na dohodě mezi svazem a klubem.

Komentář fotbalového experta deníku Sport Radka Špryňara
Ať zůstane ve Spartě, ta mu dá mnohem víc V případě možné rozepře, byť dle vyjádření zainteresovaných nepravděpodobné, by se v první řadě mělo vzít do úvahy, co je pro Adama Hložka s ohledem na jeho fotbalový růst nejlepší. A tím je dle mého setrvání ve Spartě a ignorace EURO U17. Na finálovém turnaji by se jistě naučil umění vést tým a zvládat tlak prvotřídní hvězdy, což také není málo, ale konfrontace s nejvyšší tuzemskou kvalitou v nadstavbové části mu prospěje mnohem víc. Hložek je na dospělý fotbal evidentně připravený, ve Spartě si výbornými výkony řekl o stabilní pozici v sestavě. Ať tedy hraje na nejvyšší možné úrovni a vstřebává prožitky a zkušenosti. Pokud by odjel na turnaj, vypadne i z kvalitního tréninkového procesu, jelikož turnajový režim je jiný. Za mě je volba jasná. Dělejme to nejlepší pro správný rozvoj hráče.

Vše o Spartě čtěte ZDE>>>

Sparta - Olomouc: Drzá patička Hložka málem nachytala Buchtu
Video se připravuje ...

Sparta - Plzeň: Hložek si seběhl doprostřed a střílel těsně nad
Video se připravuje ...

Sparta - Plzeň: Hložek z otočky odjistil skákavou bombu, protáhl Hrušku
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Neplatícím uživatelům se videa zpřístupní následující den.

Sparta - Plzeň: Letenští vedou, po Kangově centru se trefil Hložek! 1:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud