Michal Kvasnica
7. května 2019 • 11:22

Olomouc pouští oporu zálohy. Kalvach má posílit kádr Plzně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni to nevyšlo, teď už vše klapne. Zatímco před rokem se mistrovská Plzeň s Olomoucí na přestupu Lukáše Kalvacha nedohodla, nyní už je podle informací deníku Sport transfer téměř hotov. 23letý defenzivní záložník by se měl po sezoně hlásit na západě Čech, nic na tom nemění ani fakt, že Viktoria zároveň stále usiluje také o jabloneckého středopolaře Jakuba Považance.



Klubovým vedení dopředu avizovaný prodej jedné z opor z důvodu naplnění rozpočtu na příští ročník je blízko. Do hluboké pokladny na Andrově stadionu by měly přitéct miliony z Plzně za Lukáše Kalvacha, o kterého se úřadující mistr zajímá již přes rok.

„Registrujeme eminentní zájem Plzně, která je za Lukáše ochotna zaplatit na české poměry velmi nadstandardní částku,“ hlásil loni v červnu hráčův agent Roman Brulík. Hovořilo se o cifře atakující dvacetimilionovou hranici.

Na začátku přípravy interes následně potvrdil i kouč Viktorie Pavel Vrba: „S Lukášem jsme mluvili už dřív, ale v Olomouci se měnili majitelé a podmínky, takže nevíme, jak to bude dál.“

Situace se nakonec vyvinula tak, že z úspěšného kádru Sigmy, který předchozí ročník zakončil na čtvrté příčce, v létě odešel pouze Uroš Radakovič do Sparty. Kalvach zůstal na Hané, stejně jako dvojice David Houska, Jakub Plšek, která v tu dobu měla ve smlouvách zahrnutu výstupní klauzuli.

Jenže plzeňský interes v průběhu této sezony neslábnul. Naopak. Podle deníku Sport se tak bude defenzivní štít na západ Čech brzy opravdu stěhovat, byť zprávu nyní před koncem soutěže nikdo nepotvrdí. „Teď se Lukáš maximálně soustředí na postup přes Zlín a jakékoli informace týkající se jeho případného transferu kamkoli není v těchto dnech vhodné jakkoli komentovat,“ říká Brulík.

Ladislav Minář, sportovní ředitel olomouckého klubu, nebyl včera vzhledem k několika schůzkám ohledně pořadatelství finále MOL Cupu a dalších záležitostí souvisejících se závěrem ročníku k zastižení.

Co aktuálně druhý tým FORTUNA:LIGY nákupem Kalvacha získá? Především inteligentního středopolaře, jehož doménou je obranná činnost a úspěšnost v soubojích. Účinkování Sigmy v Evropské lize sice odhalilo jeho rychlostní limity, na tuzemské scéně však patří k nejlepším zejména díky perfektnímu čtení hry a konstruktivní rozehrávce. Do způsobu hry Viktorie by se, na rozdíl třeba od Slavie, která aplikuje náročný způsob hry s velkým počtem sprintů, mohl hodit.

„Kalvi je motorem Sigmy. Neúnavný dříč, bojovník, který nikoho nepustí za sebe, zároveň to není žádný extrovert, že by se někde ukazoval mimo fotbal. Má skvělou povahu, šlape pro tým a jde si tvrdě za svým,“ chválí 23letého fotbalistu bývalý reprezentant David Rozehnal, který se po konci profesionální kariéry vrátil domů do Olomouce a svůj bývalý tým stále pečlivě sleduje.

Otázkou je, co bude nákup Kalvacha znamenat pro západočeský kádr, jenž dost možná co nevidět posílí další střední záložník, jablonecký Jakub Považanec. Pravděpodobný je odchod Patrika Hrošovského do zahraničí, nejistá je budoucnost Tomáše Hořavy.

Právě 31letý špílmachr by mohl na Hané, kde fotbalově vyrostl, Kalvacha výhledově nahradit. Není tajemstvím, že sportovní úsek Sigmy by chtěl zálohu rozšířit o zkušeného borce, který by „rozbil“ dlouhodobé složení sestavy, proto se v zimě vyptával na Kamila Vacka. Hořava by tuto charakteristiku splňoval dokonale, nicméně u mistra má ještě dvouletou lukrativní smlouvu.

Další potenciální náhradou za Kalvacha je Dominik Janošek, o nějž se Olomoučtí v minulosti rovněž zajímali. Dvacátník aktuálně hostuje ve Slovácku, příště by mohl být zapůjčen na Hanou.

STŘEDNÍ ZÁLOŽNÍCI PLZNĚ

 Patrik Hrošovský (27 let)
 Roman Procházka (30 let)
 Tomáš Hořava (31 let)
 Aleš Čermák (24 let)
 Daniel Kolář (33 let)
 Pavel Bucha (21 let, na hostování v Mladé Boleslavi)
 Dominik Janošek (20 let, na hostování ve Slovácku)
 Podle informací deníku Sport jedná Viktoria o příchodu jabloneckého Jakuba Považance (28).

 

SESTŘIH: Plzeň - Jablonec 2:1. Hosté pálili šance, Viktoria otočila díky Kayambovi
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Zlín - Olomouc 1:0. Duel plný šancí rozhodl Hlinka, Ševci ukončili mizernou sérii
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud